Október a látás hónapja, melyre már 11 éve egy programsorozattal készül a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesülete. Az érzékenyítő rendezvény célja, hogy minél több ember megismerje milyen akadályokkal, nehézségekkel kell megküzdeniük a látássérülteknek a mindennapokban. 

- A látássérültek egy kis része az embereknek, a társadalomnak. Egy kicsit talán több figyelmet szeretnénk rájuk szentelni, felhívni a figyelmet csak arra, hogy hogyan tudnak nekik segíteni. Mi az az egyszerű dolog, ahogy megszólítjuk, ahogy köszöntjük és megkérdezzük, hogy miben tudunk segíteni? Ott kialakul egy kapcsolat és máris meg tudják beszélni, hogy mi az a segítségforma, ami jó lenne egy látássérültnek - mondta kérdésünkre Nemesné Kiss Gabriella, a Vakok - és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesületének elnöke.

Idén 12 iskolából összesen 29 csoport regisztrált az érzékenyítő programra, melyen bekötött szemmel próbálhatják ki milyen közlekedni a fehérbottal.  A rendezvény megnyitóján Kaposvár alpolgármestere, Pintér Rómeó úgy fogalmazott: fontos, hogy ne sajnáljuk, hanem tiszteljük látássérült embertársainkat. 

A résztvevők megismerkedhetnek a speciális látó-vezető technikával, valamint azt is megtanulhatják, hogy a kutyával közlekedő látássérültet milyen módon érdemes segíteni.

Az általános-, és középiskolás diákok kipróbálhatják a sötétszobát, de várja őket emellett még három állomás, ahol különböző szemüvegeken keresztül tapasztalhatják meg milyen is, amikor nem látnak rendesen. Emellett kipróbálhatják a braille írást is. 

Címkék: érzékenyítés, látássérültek, könyvtár, kaposvár, kultúra