A MATE Kaposvári Campusán megtartott eseményen hat-hat általános- és középiskolai csapat mérette meg magát. A diákok ezúttal is elméleti és gyakorlati feladatok megoldásával bizonyíthatták be, mennyire ismerik szülőföldjüket, Somogyország értékeit. Az első feladatra otthon készültek fel a versenyzők, néptáncokat, népszokásokat, népdalokat mutattak be a zsűri előtt.

Másodikként forgószínpad-szerűen a vármegyei múzeum Értéktárban szereplő életművei közül egy kiválasztottat mutattak be szóban, illetve egy másik helyszínen virtuális valóság segítségével képeket kellett felismerni.

Ezután a vármegyei múzeum történetéből, érdekességeiből összeállított feladatlapot oldottak meg.

Végül pedig a Somogy Táncegyüttes és a Somogy Zenekar produkciója után a csapatoknak fel kellett ismerni a táncokat és a kísérő hangszereket. 

Az első három helyezett általános- és középiskolai csapat a Bahart támogatásával különböző értékű - a felkészítő pedagógussal együtt személyenként 5, 10 és 20 ezer forintos - balatoni hajózást nyert, míg a különdíjat, egy húszezer forintos belépőt a Magyar Tüzér Egyesület ajánlotta fel a bodrogi Frontvonal Haditechnikai Kalandpark szabadulószobájába.

A díjazottak - középiskolák:

- ASzC Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
- Siófoki SzC Hikman Béla Szakképző Iskola
- Siófoki SzC Krúdy Gyula Technikum és Gimnázium

A díjazottak - általános iskolák:

- Somogyjádi Illyés Gyula Általános Iskola
- Szennai Fekete László Általános Iskola
- Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Kinizsi Lakótelepi Tagiskola

Különdíj: Szőcsényi zsiványok

Címkék: középsilkola, általános, hagyomány, érték, döntő, vetélkedő, közösség, iskola, diák, Somogy, kultúra