Együttes ülésen fogadtak el közös nyilatkozatot Veszprém város, valamint Somogy, Veszprém és Zala vármegyék közgyűlései a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programban való együttműködésről csütörtökön Veszprémben.

A Somogy Vármegyei Önkormányzat itt tudósított a partnerségről.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az ülésen úgy fogalmazott: Magyarországnak és Európának is üzenet a térségben élők elkötelezettségéről az, hogy három vármegye és Veszprém város képviselő-testülete együttes ülésen tesz hitet az EKF kezdeményezés eszméje mellett. Ez az elhivatottság pedig nemcsak a térség jövője, hanem egymás iránt is érvényesül - tette hozzá.

Jelezte: a három vármegyét és Veszprém városát, bár közigazgatási határok választják el egymástól, a munka, a családi kapcsolatok, és a hétköznapi élet során is egységet alkotnak. Ezért a miniszter az EKF-kezdeményezést jó lehetőségnek nevezte arra, hogy a Bakony-Balaton térségben élők együtt építsenek egy közös jövőt.

Azzal, hogy idén Európa figyelme a régióra irányul, az itt élők megmutathatják, hogy térségük legalább olyan szép, kellemes, művelt és vendégszerető, mint Európa számos más "turisztikailag divatosabb" helye - emelte ki Navracsics Tibor.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP) Veszprém polgármestere emlékeztetett: már a pályázat beadásakor megfogalmazódott a térségi szemlélet, és a három Balaton-parti vármegye már akkor is támogatta a programot.

Hangsúlyozta: az EKF-programot a térség településeivel közösen kezdték el és valósítják is meg, az azonban nemcsak 2023-ról szól, hanem arról is, hogyan lehet a régióban a közösséget erősíteni.

Biró Norbert (Fidesz-KNDP) Somogy vármegye közgyűlésének elnöke reményét fejezte ki, hogy a kialakított együttműködés a jövőben is folytatódik.

Polgárdy Imre (Fidesz-KDNP) Veszprém vármegye közgyűlésének elnöke szerint a város bátor döntést hozott, amikor a régió bevonásával képzelte el az EKF-programot, és felismerte az ebben rejlő lehetőséget.

Pál Attila (Fidesz-KDNP) Zala vármegye közgyűlésének elnöke is az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet, majd méltatta, hogy a programokat az akadálymentesség, a fenntarthatóság és a gyermekbarátság jegyében szervezték.

Az együttes ülésen a négy képviselő-testület jelen levő tagjai egyhangúlag fogadták el a közös nyilatkozatot.

Ebben az áll, hogy a térség közösségeinek képviseletével megbízott tisztségviselők fontosnak tartják, hogy az évad fejlesztési programjai és rendezvényei sugározzák az európai nemzetek kulturális közösségének eszméjét, megjelenítsék a regionális kulturális hagyományokat és értékeket, illetve a magyarság hozzájárulását Európa kultúrájához.

Emellett hangsúlyozzák a pannon táj és kultúra befogadó jellegét, valamint kelet-nyugat közötti híd szerepét, továbbá minden közösség és minden egyén elidegeníthetetlen jogainak tiszteletét.

Címkék: kulturális főváros, Veszprém, Európa, Balaton, Somogy, kultúra