Kedden este mutatták be a kaposvári Vármegyeházán az Agrárminisztérium támogatásával 2022 év végén elkészült és megjelent Somogyi Értékek című könyvet.

Az ünnepségen átadták a Somogy Vármegyei Értéktár Bizottság döntése alapján 2022-ben elfogadott Somogyi Érték díjakat. Elismerésben részesült:

- Kisgyalán, Árpád utca 22. számú porta (kulturális örökség értékkategória)

- Bozsoki János hadnagy (1918-2009) életműve és katonai pályája (kulturális örökség értékkategória)

- Vitéz Oszlányi Kornél vezérőrnagy, posztumusz altábornagy (1893-1960) életműve és katonai pályája (kulturális örökség értékkategória)

- Balaton Vox (kulturális örökség értékkategória)

- Bakos Ferenc író, haiku-költő, műfordító életműve (kulturális örökség értékkategória)

- Vitéz Szentgyörgyi Dezső zászlós (1915-1997) életműve és katonai pályája (kulturális örökség értékkategória)

- Dr. Varga Ferenc (1942-2013) a siófoki kórház főigazgató-főorvosa, a magyar kórházügy ikonja munkássága (egészség és életmód értékkategória)

- Kaáli Nagy Dezső munkássága (ipari és műszaki megoldások értékkategória)

- Csurgói Csuszafesztivál (turizmus értékkategória)

Dr. Szajcz Adrián, a Somogy Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke köszöntőjében az bizottság munkáját ismertette, hangsúlyozva, hogy az értékek elbírálása mellett részt vesznek az értékeke felkutatásában, és a helyi értéktár bizottságok munkájában is. A tavalyi évben 17 javaslat érkezett hozzájuk, melyek közül kilenc került be a vármegyei értéktárba.

A köszöntőt követően Biró Norbert és Csengei Ágota mutatta be a könyvet. A vármegyei közgyűlés elnöke kiemelte: Somogy vármegye mindig is élen járt az értékek megőrzésében.

Időszerűen készül egy somogyi értékeket bemutató film és már zajlik egy vetélkedő, is ahol általános és középiskolás diákok mérik össze tudásukat.

Címkék: múlt, életmű, örökség, érték, természet, Somogy, kultúra