Mintegy félezer civil és hagyományőrző látogató részvételével megelevenedett a X. század egy napra augusztus hatodikán a Kassai-völgyben, Kassai Lajos lovasíjász somogyi birtokán. Az ország és a világ több pontjáról érkező hagyományőrzők tizedik századi korhű viseletben és eszközökkel, s azok szakszerű használatának tudásával érkeztek az együttlövésre.

fotó: Konkoly Merse
fotó: Konkoly Merse

A látogatók – köztük számos család – biztonságos távolságból, ugyanakkor izgalmas közelségből élhettek át a korhű csatajelenet szimulációját. A szervezők célja teljesült az idei rendezvénnyel: bemutatták az íjászat sokszínűségét, méltóságát és alázatát a szakmai közönségen túl a szélesebb nyilvánosság előtt is. Az érdeklődőket változatos közönségprogramok várták: íjászpróbák, látványos bemutatók, szertűz gyújtás és dobolás sámán vezetésével, továbbá kerekasztal-beszélgetések váltották egymást a nap folyamán.

fotó: Konkoly Merse
fotó: Konkoly Merse

Az első Nyílzáport 2007-ben rendezték meg Ópusztaszeren, a Nemzeti Történeti Emlékparkban, a Pozsonyi csata és Árpád vezér halálának 1100. éves jubileumára. 

fotó: Konkoly Merse
fotó: Konkoly Merse

Címkék: nyílzápor, pozsonyi csata, Kassai-völgy, sámán, lovasíjász, kultúra