A 2018-ban alakult Nemzeti Ifjúsági Kórus célja a nemzeti összetartozás jegyében a magyar kórusművészet értékeinek bemutatása, a kodályi zenepedagógia közösségépítő erejének példázása. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetének szakmai hátterével, Erdei Péter Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas karnagy, érdemes és kiváló művész, valamint Nemes László Norbert Bartók-Pásztory- és Artisjus-díjas karnagyok irányításával működő kórusba itthonról és a határon túlról is érkeznek fiatalok, akik az együttes jellegéből fakadóan csak ilyenkor nyaranta találkoznak. 

A Nemzeti Ifjúsági Kórus három eddigi nyári programján összesen 90 énekes vett részt, akiket a beküldött felvételek és a személyes meghallgatások alapján – magas szintű követelményeket támasztva – a karnagyok választottak ki. A tagok között vannak zenei tanulmányokat folytatók vagy már zenei végzettséggel rendelkezők éppúgy, mint más területekről érkezők: vegyészmérnök, IT-szakember, orvostanhallgató, képzőművész-hallgató, adószakértő stb.   Idén az 55 tagú együttesben 18 olyan fiatal énekel, aki először vesz részt a kórus programjában. 

Erdei Péter szerint „nagyon jó, hogy ebben az együttesben a szakemberek mellett nem szakember zeneszerető fiatalok is részt vesznek, mert ezzel egy olyan színes emberi közösség jön létre, amelynek az értékei fontosak „mindkét oldalnak”. Fontos a szakembereknek, hogy megérthessük a többiek érzéseit és gondolkodását, elvárásait és igényeit, de fontos nekik is, hogy tudják azt, mit jelent a szakember fegyelme, komolysága, amely alapvető egy ilyen program megszervezésekor”

Az együttes repertoárján 20. századi és mai magyar kompozíciók szerepelnek, közülük kettő a Nemzeti Ifjúsági Kórus felkérésére írt kórusmű. Csemiczky Miklós és Szabó Barna darabjait most hallhatja először a közönség. A koncerteken Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Orbán György, Tallér Zsófia, Bella Máté és Megyeri Krisztina művei is felcsendülnek.  Nemes László Norbert hangsúlyozza „az együttes kiemelt figyelmet szentel a kortárs magyar kórusművészet értékeinek bemutatására, népszerűsítésére”.

A mindössze hatnapos közös felkészülés után a Nemzeti Ifjúsági Kórus öt hangversenyen mutatja be új műsorát a hazai közönségnek.  Az első állomás július 23-án Veszprém lesz, majd július 24-én Kaposvár következik. Július 25-én a dunántúli helyszínek sorában Pécs lesz az utolsó. Budapesten a Zeneakadémián lép fel az együttes július 27-én, majd az idei program a július 28-ai kecskeméti koncerttel zárul, amelyre a Kodály Művészeti Fesztivál keretében kerül sor. A veszprémi, a kaposvári, a pécsi és a budapesti koncertek ingyenesen látogathatók, de a zeneakadémiai koncertre regisztráció szükséges.

Címkék: ifjúsági, székesegyház, kórus, nemzeti, Kaposvár, koncert, kultúra