Nemezből nemcsak használati és dísztárgyakat, de még ékszereket is készítettek az egyik nemrég befejeződött tanfolyamon, de gyöngyökből is ilyen csodákat fűztek a szakkörök résztvevői. Ezeken kívül a kosárfonással, a mézeskalácskészítéssel és a hímzési technikákkal is megismerkedhettek az érdeklődők.  

"Sok éven át néptáncoltam, hozzám a néphagyomány a népviselet és ezen keresztül  a hímzés is közel áll. Másrészt pedig egy szakrális úton járok, ahol a népművészeti szimbólumok jelentése és a szakralitás így jelen van az életembe. Úgyhogy, szerettem volna visszakapcsolódni ehhez."- válaszolta kérdésünkre Illés Beáta.

A hímzők leginkább a buzsáki mintákkal és öltésekkel ismerkedhettek meg.

"Buzsák Somogy megye gyöngyszeme. A 3 féle hímzésünkkel: vézás, boszorkányos és rátétes. Itt a tanfoylam alatt két félére került sor a vézásra és a bozsorkányosra. A rátétes egy kicsit rázósabb, komplikáltabb dolog." - tette hozzá Ember Sándorné Kapitány Zsuzsanna, hímző.

A szakkörök a Magyar Kultúra Napján indultak a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával.

"A célja egyrészt az alkotás öröme, másrészt ahogy a program címe is mondja, itt közösségek alakultak, tudást szereztek, hiszen a szakkörvezetők a szakmájuk legjobbjai, népművészet mesterei többek között, népi iparművészek. Valóban azt is éreztük a foglalkozás során, hogy a résztvevőkből kis közösségek alakultak és a tagok azóta is tartják egymással a kapcsolatot, segítik egymást." - osztotta meg tapasztalatait Szalay Lilla, a Csiky Gergely Színház és Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft. közművelődési igazgatója.

A tárlatot az Együd Árpád Kulturális Központ 2 emeleti kiállítóterében tekinthetik meg a látogatók.



A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Címkék: hímzések, népművészet, Együd Árpád Kulturális Központ, kultúra