Az első helyezettnek járó oklevelet és ajándékot is átvehetett a Kisfaludy Utcai Tagiskola tanulója. Szabó András Sámuelt teljesen magával ragadta a kémia sokszínűsége és szabályszerűsége. 

Kiemelkedő teljesítményért két oklevélben is részesült a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium egyik végzős diákja. Horváth Lilla szerint biológia és kémia tudásával megalapozta jövőjét. Célja, hogy segítsen másokon.

A versenyeken való sikeres szereplés és a természettudományos tantárgyak népszerűsítésének titka a felkészítő tanárok szerint az élményalapú oktatásban rejlik.

- Nem túl népszerűek a természettudományok az utóbbi időben, holott hihetetlen nagy szükség van rájuk. Az iskolában megpróbáljuk a gyerekek motivációját, az érdeklődését felkelteni, kialakítani bennük, hogy saját érdeklődésből forduljanak az ilyen nehéznek tekinthető tantárgyak felé és mi sem jobb erre, mint például egy sikeres verseny - tette hozzá Kertész Róbert, a Táncsics Mihály Gimnázium laborvezető pedagógusa.

Az országos megmérettetést Dr. Kontra Józsefről, a Táncsics Mihály Gimnázium egykori legendás biológia-kémia szakos tanáráról nevezte el a Somogy Megyei Műszaki és Természettudományos Szakemberek Közhasznú Egyesülete. A szervezők is meglepődtek a nevezők számán, hiszen összesen 323-an jelentkeztek. 

null

A kaposváriakon kívül többek között miskolci, székesfehérvári, nyíregyházi és budapesti fiatalok is vállalták a versenyt. Az online feleletek ugyanakkor helyenként tükrözték a koronavírus-járvány ideje alatti jelenléti oktatás hiányát.

- Vannak pozitív és vannak negatív tapasztalatok. Ami talán negatív és ez pont a kémiánál jött ki, hogy azok az évfolyamok, akik középiskolában online tanulták a kémiát, azok kicsit gyengébben teljesítenek. Az általános iskolások vagy a felsőbb évesek, akik korábban tanultak, azoknak jobban ment, magasabb pontszámokat értek el - mondta Dr. Borbély Csaba, a Somogy Megyei Műszaki és Természettudományos Szakemberek Közhasznú Egyesületének elnöke.

A kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumban megrendezett eredményhirdetésen - kiemelve a felkészítő tanárok munkáját is - korcsoportonként a legjobban teljesítő 25 diák részesült oklevélben és ajándékban.

Címkék: kontra józsef, kémia, verseny, kultúra