A kemény fedelű színes kiadványban minden település 4 oldalon jelenik meg, 1 oldalnyi magyar és angol szöveggel, valamint 12 fotóval. A látnivalókkal kapcsolatos ajánlást, a szöveget a polgármesterek írták, ebben utalás van a település eredetére és korára, de a jelenről is szól, bemutatja a mai arcát az adott városnak, községnek a legfőbb látványosságokkal (épületek, természeti értékek, események, rendezvények).

Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke a Somogyország Szíve-Java című kiadvánnyal kapcsolatban elmondta, hogy a megyei önkormányzat alapvetően közvetítő szerepet vállalt a szerkesztő és az önkormányzatok között. Levélben hívta fel a polgármesterek figyelmét a lehetőségre, illetve a legutóbbi siófoki polgármesteri konferencián személyes találkozót is biztosított az érintettek között. Fontos, hogy minél többen megismerjék megyénket, ezért a Somogy Megyei Értéktárba került büszkeségeink bemutatását célzó kötet szerkesztése is folyamatban van.

- Somogy reneszánszát éli - utalt az elmúlt évek fejlesztéseire, beruházásaira Gelencsér Attila, aki egyik szorgalmazója volt a könyv elkészültének. Az országgyűlési képviselő 2006 és 2014 között a megyei közgyűlés elnökeként számtalan esetben járta végig a megyét, s az ő elnöksége alatt készültek el azok a területfejlesztési tervek, melyek eredményei - “a közös munka gyümölcsei” - már szerepelnek a könyvben.

Sári Andrea, a kiadvány szerkesztője kiemelte: élmény volt Somogyban dolgozni. Nem csak az itt található rengeteg csodálatos kincs miatt, hanem azért is, mert partnerek voltak az önkormányzatok a könyv elkészítésében. A szerkesztés során alapvető törekvésük volt olyan kordokumentum létrehozása, mely lenyomata 2022-ben Somogy megyének. Három kötetet terveznek kiadni, az elsőben hatvanöt somogyi település szerepel, a második - újabb településekkel - jelenleg szerkesztés alatt áll, nyáron várható megjelenése. Kereskedelmi forgalomba egyenlőre nem kerül, az önkormányzatoknál lehet megtekinteni, illetve az igények alapján utánrendelhető.

Címkék: Somogyország, érték, település, kultúra