Ma van a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja. Kaposváron, a teleki utcában 2005 óta egy tábla is emléztet a szörnyűségekre: százezrek ellen indult akkor büntetőeljárás, sokakat kényszermunkára, a gulágra és málenkij robotra hurcoltak.

Emlékezni kell az igazságtalanságra, az elkövetőknek vállalniuk kell bűneik következményét, az áldozatoknak pedig elégtétel jár. De emlékezni kell az igazságra is, mert ennek kimondása nélkül nincsen megbocsátás - mondta a mai kaposvári megemlékezésen a megyéspüspök.

Varga László úgy fogalmazott: „Mindenki elvárja, hogy bocsássunk meg. De ne mondjuk ki az igazat. És az igazságot. Az igazság nélküli szeretet, az kenőmájas. A szeretet nélküli igazság az pedig a pokol.”

Ma az áldozatok, a mártírok és a vértanúk előtt hajtunk fejet, akik meghaltak az igazságért, a szabadság eszméjéért, a meggyőződésükért fogalmazott a megyéspüspök, aki együtt imádkozott a jelenlévőkkel.

A kommunizmus áldozatainak emléknapján a résztvevők gyertyát gyújtottak és elhelyezték az emlékezés virágait és koszorúit is.

Címkék: püspök, emléknap, kommunizmus, áldozat, kultúra