A tengerek, folyók, tavak apadásának egyik oka az éghajlatváltozás, a másik viszont az emberi tényező: gyorsabban használjuk el és szennyezzük be a vízforrásokat, mint ahogy a természetes rendszerek újratöltődnek. Az utóbbi évszázadban hatszorosára nőtt a vízhasználat világszerte, ez a népesség növekedésének kétszerese - azaz a vízfelhasználás kétszer gyorsabb ütemben nőtt az elmúlt száz évben, mint a Föld népessége. A víz- és talajszennyezés, az ipar és a mezőgazdaság, a helytelen vízgazdálkodás és a folyószabályozás sokat ront a környezeten, s ezzel veszélyezteti a vizes élőhelyek fenntarthatóságát.

Épp az élőhelye és a vízimadarak védelmében írták alá 1971-ben ezen a napon a Ramsari Egyezményt. Ez volt a világon az első olyan nemzetek közötti, globális egyezmény, melynek célja valamilyen természeti érték védelme. Az egyezményt aláíró kormányok a biológiai sokféleség megőrzése érdekében vállaltak felelősséget. A kétezres évekre az egyezmény már a vizes területek általános védelmére irányuló világkonvencióvá bővült, amit eddig 171 ország írt már alá.

Magyarország 1979-ben csatlakozott a Ramsari Egyezményhez. Jelenleg 29 terület van a listán, amely összesen több mint 240 ezer hektárt jelent. Tata 2018-ban elnyerte a Ramsari Város címet a vadludak és élőhelyük védelméért. De a védendő területek között van a kardoskúti Fehér-tó, a Hortobágy, a kiskunsági szikes tavak és csatornák, a Tisza hullámterén lévő Mártély, Pusztaszer, a Dráva egyik holtága, a Szaporca valamint a Velencei-tó és a Dinnyési-Fertő. A legnagyobb kiterjedésű hazai ramsari terület a Balaton és annak parti sávja, amely számos védett madárnak ad otthont: többek között a kanalas-, a hegyi-, és a füstös récének, a kis bukónak, a sarki búvárnak és a bütykös hattyúnak. Ezek a területek ugyanakkor nem csak a hazai növény és állatvilág szempontjából jelentősek, de a vonuló madarak számára is igen fontos pihenő, – és táplálkozó helyül szolgálnak.

A vizes élőhelyeket védő kezdeményezések Somogyban sem ritkák. A Korokna völgyében például fekete gólya etetőtavakat alakítottak ki.

2011-ben pedig húsz dél-balatoni halastó és berek lett védett vadvíz épp az ott élő vízimadarak védelmében.

Címkék: vizes élőhely, faj, folyó, természet, állat, védelem, környezet, kultúra