Húsz dél-balatoni halastó és berek nemzetközi jelentőségű vadvíz kategóriába sorolását kezdeményezte a Balaton-felvidéki Nemzeti Park még ez év februárjában, egy siófoki tanácskozáson. A korábbi lápos mocsarak területein kialakult - vagy akár mesterséges - tavak, tavacskák, vízfelületek megfelelnek a vizes élőhelyek védelméről szóló úgynevezett ramsari egyezmény feltételeinek, fontos élőhelyek, a vízi madarak tartózkodási helyei, tehát védelmük igencsak indokolt. Ez év júniusa óta, a vidékfejlesztési miniszter rendelete értelmében immár hivatalosan is ebbe a kategóriába tartoznak.

balatoni halastó-2


- A Balatontól délre elterülő somogyi vizes élőhelyek egységes ökológiai rendszerének egységes kezelését teszi lehetővé, hogy nemzetközi jelentőségű vadvíz besorolást kaptak – mondja Szinai Péter, a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökológiai-zoológiai szakreferense.

Több mint száz vízhez kötődő madárfaj fordul elő e kilencezer hektáros területen. Különösen értékesek az itt előforduló gémfélék, a fokozottan védett kiskárókatona, ezek országos és nemzetközi szinten is jelentős számban előfordulnak és fészkelnek e vadvizeken. Jelentős az itteni rétisas állomány is, az emlősök közül pedig a vidra és az északi pocok. Ez utóbbinak három magyarországi élőhelye közül ez az egyik. Külön jelentőséget ad a tavaknak, hogy amikor a Balatonon kitör a zsúfolt nyári turistaszezon, akkor ezek a somogyi halastavak és berkek adnak biztonságos menedéket a vízimadaraknak.

északi pocok

Az északi pocok hazánkban is védett faj, s szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján

A vizes élőhelyek védelmét szolgáló egyezményt éppen negyven esztendeje írták alá az iráni Ramsarban, amely kilenc kritériumot határoz meg, e somogyi vadvizek mind a kilencnek megfelelnek. A 123 nemzetet tömörítő Ramsari Egyezményhez Magyarország 1979-ben csatlakozott, s a szervezetben 23 nemzetközi jelentőségű területével világviszonylatban is méltó helyet foglal el. A Hortobágy, a Szeged melleti Fehér-tó és a Fertő-tó után most a dél-balatoni halastavakat és berkeket vették föl e védett területek közé.

Címkék: nemzetközi egyezmény, Dél-Balaton, halastavak, védettség, környezetvédelem, gazdaság