A hagyományokhoz hűen Kaposvár város napján, az ünnepi közgyűlésen ismerték el mindazokat, akik az átlagosnál is többet tettek a városért. A díszpolgári cím átadásán túl Pro Urbe Kaposvár kitűntetést vehetett át dr. Deák László osztályvezető főorvos, Giacomo Pedranzini, a Kométa ügyvezető tulajdonosa, Tóth István nyugalmazott főmérnök és a Kaposvári Mentőállomás. Átadták továbbá az Év Sportolója és a Kaposvár Szolgálatáért díjakat is. 

Nézzék meg a Varga László megyéspüspökkel készült hosszabb beszélgetésünket!

Az év női sportolója: Halmai Petra

2017 óta a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola úszó versenyzője. Ebben az évben amerikai ösztöndíjat kapott a Florida Golf Coast Egyetemen, ahol egyetemi csapatával kiemelkedő eredményeket ért el. Első felnőtt magyar bajnoki címét 2020-ban szerezte 200 méteres mellúszásban, nagymedencében. Ebben a számban 2021-ben a 12. helyen végzett az Európa-bajnokságon. A 2021-es Rövidpályás Magyar Bajnokságon 200 méteres mellúszásban ezüstérmes, 100 méteres mellúszásban bronzérmes, valamint a 4 × 100 méteres női vegyes váltó tagjaként bronzérmes. Részt vett 2021-ben a Tokiói Nyári Olimpiai Játékokon a 4 × 100 méteres mix vegyes váltó tagjaként. Edzője: Virovecz Richárd.

Az év férfi sportolója: Herczeg Balázs „Mókus”

Életét a motorsportnak szentelte, „Mókus” neve összeforrt Kaposvárral. A krosszmotorosból lett streetfighteres nemzetközi pályafutása is Kaposváron kezdődött egy motorosbemutatón, ahol az akkori skót Eb-bajnok látta, és meghívta Skóciába. Azóta szinte egész Európát bejárta, évente több száz bemutatóján kaposváriként szerepel, a hazai és nemzetközi porondon az elsők között van. 2021-ben street freestyle Európa-bajnok lett, és kilencedik alkalommal állt fel a dobogó legfelső fokára a magyar bajnokságban.

Az év sportcsapata: a Fino Kaposvár

A röplabda-egyesület 18-szoros magyar bajnok és 18-szoros kupagyőztes. Az elmúlt évek nehézségei ellenére a bajnokságban mindig dobogós helyezést értek el. Az új elnökséggel és új vezetőedzővel dolgozó csapat 2021-ben mind a bajnokságban, mind a Magyar Kupában ezüstérmet szerzett.

„Kaposvár Szolgálatáért” kitüntetésben részesülnek:

a bajba jutott állatok és a felelős állattartás elterjesztése érdekében végzett odaadó munkájáért Boncz Edit Anikó, a Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke, aki a kitüntetést egy másik időpontban veszi át.

széles körű jogászi munkájáért, valamint a kaposvári vízilabdázás érdekében végzett elhivatott tevékenységéért dr. Dobos Pál ügyvéd

a pedagógia és a zeneművészet terén végzett több évtizedes, kiemelkedő munkájáért Gál Laura Gyöngyi énekművész

másfél évtizeden át végzett megbízható és igényes munkájáért Gyönyörűné Pleck Krisztina, a Kaposvári Polgármesteri Hivatal Gondnoksági irodájának vezetője

több évtizedes, magas színvonalú pedagógusi munkájáért, a földrajz oktatásában elért eredményeiért Herzsenyák László, a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium tanára

elhivatott, több évtizeden át végzett gyógyító munkájáért dr. Katona Péterné dr. Bazsika Mária szemészorvos

az önkormányzati beruházások előkészítésében, lebonyolításában és ellenőrzésében tanúsított szakértelméért, kiemelkedő munkájáért Komor Zoltán Balázs, a Kaposvári Polgármesteri Hivatal csoportvezetője

városunk múltjának feltárása és megismertetése érdekében végzett több évtizedes munkájáért Pap László nyugalmazott szakápoló, éremgyűjtő, hagyományőrző

a helyi gazdaság erősítését szolgáló és a kaposvári élelmiszerek hírnevét öregbítő sütő- és húsipari tevékenységéért Sándor Zoltán vállalkozó

magas színvonalú, több évtizeden át végzett közönségszervező munkájáért Varga Katalin Mónika, a Csiky Gergely Színház jegyiroda-vezetője

a közigazgatásban végzett több évtizedes kiemelkedő munkájáért Wertenbachné Móring Judit, a Kaposvári Polgármesteri Hivatal polgármesteri titkárnője


„Pro Urbe Kaposvár” kitüntetést vehetett át dr. Deák László osztályvezető főorvos

1961-ben született Sepsiszentgyörgyön. 1987-ben általános orvosi diplomát szerzett a Marosvásárhelyi Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetemen, és 1990-ig gyakornoki feladatokat látott el a romániai Turnu Severin Megyei Kórházban. Három évtizede Kaposváron él, 1990 óta a Kaposi Mór Oktató Kórház általános belgyógyászati osztályán dolgozik. 1993-ban belgyógyászatból, 2014-ben diabetológiából szakvizsgázott; MBA posztgraduális kétnyelvű diplomát 2000-ben szerzett a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara és a Londoni Middlesex Egyetem közös programjában.

Korábban osztályvezető-helyettes volt, jelenleg osztályvezető főorvos a Kaposi Mór Oktató Kórház belgyógyászati osztályán. Szakmai munkája az általános belgyógyászati tevékenység mellett az anyagcserebetegek gyógyítására irányul, s a Diabetológiai Szakambulancia vezetői teendőit is ellátja.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán táplálkozástant oktatott a diplomás ápolók és védőnők képzésében, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjában kódolástechnikai ismereteket adott elő. Széles körű elméleti és gyakorlati tudását a rezidensek és szakorvosjelöltek szakvizsgára való felkészítésében is kamatoztatja. Számos szakmai rendezvényen, tudományos ülésen, továbbképzésen szerepelt, bizonyítva szakértelmét, felkészültségét.

Kiegyensúlyozott egyénisége révén mintaértékű kapcsolatot alakított ki mind a betegekkel, mind a munkatársaival. Kiemelkedő orvosszakmai, vezetői és oktatói tevékenysége hivatása és a kórház iránti elkötelezettségét bizonyítja.

Szintén „Pro Urbe Kaposvár” kitüntetést vehetett át a Kometa 99 Élelmiszeripari Zrt. ügyvezető igazgatója, Giacomo Pedranzini.

Egy kis észak-olaszországi településen, Bormióban született 1965 novemberében, kilencgyermekes parasztcsaládban. 1984-ben érettségizett, s 1991-ben szerzett közgazdaságtudományi diplomát a milánói katolikus egyetemen.

Családja 1994-ben tulajdonrészt vásárolt a kaposvári húsüzemben, s a Lombardiából Somogyba költözött fiatalember hamarosan már többségi tulajdonosa volt a nevét Kométára változtató gyárnak. Ez a kaposvári „Üstökös” az ő irányításával helyi húsfeldolgozó üzemből Magyarország egyik meghatározó élelmiszeripari nagyvállalatává növekedett. Termékeit főleg hazai piacokon értékesíti, emellett azonban – a világ negyven-egynéhány országába – exportál is. Több mint nyolcszáz munkavállalót alkalmaz a folyamatosan fejlődő cég, s a beszállítókkal együtt családok ezreinek biztosít munkát és megélhetést. Finom és egészséges, ugyanakkor mindenki számára megfizethető termékeket állítanak elő a környezetvédelmi és az állatjóléti szempontok figyelembevételével.

A cégvezető erősen kötődik a családi hagyományokhoz, de az évtizedek során maga is tagjává vált a kaposváriak közösségének. Társadalmi felelősségvállalása kimagasló jelentőségű: népszerűsíti az egészséges életmódot, sporteseményeket, jótékonysági akciókat támogat. Az olasz mellett angolul, franciául és – egyre jobban – magyarul beszél. A Kométa név ismertté tételében maga is részt vesz, a reklámokban személyes garanciájáról biztosítja a fogyasztókat. „Olasz család vagyunk, de mindinkább magyar életet is élünk” – mondja.

Felelősségteljes munkáját olyan állami kitüntetésekkel ismerték el, mint 2006-ban a Magyar Gazdaságért díj, valamint a Magyar Arany Érdemkereszt, amelyet 2018-ban vehetett át.

Tóth István nyugalmazott főmérnök is a „Pro Urbe Kaposvár” vehette át vasárnap.

1949-ben született Újkécskén. A Tiszakécskén 1968-ban letett gimnáziumi érettségi után 1974-ben szerzett erdőmérnöki diplomát a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetemen. Ezután a Kaposvári Közúti Építő Vállalatnál helyezkedett el, ahol 1978-tól fő-építésvezető volt. 1984-től a megyei tanácson megyei útfelügyelőként dolgozott, 1990 és 2003 között vállalkozó, majd műszaki ügyintéző, tervező volt, 2010 óta nyugdíjas.

A munka mellett folyamatosan képezte magát; felsőfokú munkaszervezői, környezetvédelmi, valamint útépítés-tervezési, -kivitelezési szakmérnöki képesítést szerzett. Vezetői funkciókat kapott a Közlekedéstudományi Egyesületben, alapító tagja a Magyar Mérnöki Kamarának, ahol az országos, majd a megyei elnökségben tevékenykedett. Közéleti szerepvállalása is példaértékű. Részt vesz a Polgári Kaszinó, a Kaposvárért Közalapítvány, a Városszépítő Egyesület és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület munkájában, évtizedek óta aktív tagja a Csíksomlyói Búcsújárók zarándokcsapatának. 1998-tól három cikluson át képviselte az önkormányzatban Kaposvár 3. számú választókerületének polgárait. 2002-ig a vagyongazdálkodási és gazdasági bizottságot, azután a városfejlesztési, környezetvédelmi és műszaki bizottságot vezette. 2010 őszén főállású alpolgármesterré választotta a városi közgyűlés, e tisztségét négy évig töltötte be.

2015-től városi főmérnökként dolgozott; beruházási, városfejlesztési, városüzemeltetési és kommunális feladatokkal járó tisztségét 2019-ig látta el. Nagy részt vállalt a megyeszékhely fejlesztésében, az ő érdeme is, hogy Kaposvár a legélhetőbb magyar városok közé került.

2020-ban a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatával tüntették ki.

A város és a megye lakosainak érdekében végzett áldozatos, magas színvonalú gyógyító munkájukért, amellyel hozzájárultak Kaposvár hírnevének öregbítéséhez, Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése a „Pro Urbe Kaposvár” kitüntetést adományozza a Kaposvári Mentőállomás dolgozóinak.

1970 tavaszán, amikor az Északnyugati városrészben átadták azt a bázist, amely jelenleg is az otthonuk, még színes táblácskák mutatták a falitérképen, hogy hova hívták el valamelyik kocsijukat. Akkor ilyen képet mutatott az ország egyik legkorszerűbb mentőállomása.

A bázis azóta megújult, a lényeg viszont nem változott: ők továbbra is másokért élnek. Némelyek csak futólag találkoznak velük, ám vannak olyanok is, akiknek az életében meghatározó jelentőségű a velük való kapcsolat. Mert olykor a legtöbb, valóban az élet múlik rajtuk, a hozzáértésükön, az odaadásukon…

De akár kevés, akár sok közünk van hozzájuk, egyben biztosak lehetnek: nem fogjuk tudni a nevüket. Többnyire azt sem, hogy mit tettek értünk. Amilyen meghatározó és nélkülözhetetlen a munkájuk, olyan rejtett és névtelen… Feladatuk az életmentés, a sürgős ellátás, de a betegszállítások koordinációját is végzik, a rendezvények egészségügyi biztosítását is ellátják.

A Kaposvári Mentőállomás dolgozói egy folyamatosan megújuló, a segítségnyújtás iránt elkötelezett, az új kihívások előtt meg nem torpanó közösség tagjai. A szirénaszó és a kék fény felvillanása sokunkat megbabonáz; tudjuk, hogy ilyenkor segíteni indulnak, minden ismeretüket és tapasztalatukat, minden erejüket mozgósítva. Nyolc gépjárművel teljesít folyamatosan szolgálatot a hetven kivonuló, húsz irányító és tíz adminisztratív, valamint öt műszaki dolgozó bajtársnő és bajtárs.

A járványhelyzetben óriási terhelés hárul a mentőkre, Somogyban is jelentősen megnőtt a riasztásaik száma. Mi sem bizonyítja jobban a kollektíva elszántságát, mint hogy az elmúlt másfél vészterhes évben csaknem hétszáz Covid-beteg ellátásában és tízezer mintavétel során álltak helyt.

Több évtizedes lelkipásztori tevékenységéért, valamint az egyházmegye elesettjeinek felkarolása érdekében végzett példaértékű munkájáért, amellyel hozzájárult Kaposvár hírnevének öregbítéséhez, Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése a „Kaposvár Város Díszpolgára” kitüntetést adományozza Varga László megyés püspöknek.

Az emberi lélek alapos ismerője 1956 augusztusában született Tapolcán, és tizennégy éves koráig egy Veszprém megyei kis faluban, Sáskán élt. Vallásos családban nőtt fel, de a kommunista diktatúra világában neki is meg kellett harcolnia a hitéért. A hitéért, a szellemi függetlenségéért és a hivatásáért. Hittanra járt, ezért az általános iskolában rendszeresen megalázták, továbbtanulását akadályozták, s csak a győri bencés gimnáziumban lehetett diák. Itt érettségizett 1974-ben.

A középiskolában mérnöknek készült, tizenhét évesen azonban belső hívást érzett arra, hogy pap legyen. Mivel ragaszkodott az elhatározásához, katonai szolgálatát Lentiben, egy büntetőezredben kellett eltöltenie. Itt részesült az igazi megtérés élményében: tudatosodott benne, hogy kompromisszumok nélkül akarja követni Krisztust, vállalva, hogy a mindennapokban is megéli az evangéliumot.

Filozófiai és teológiai tanulmányait a budapesti Központi Szemináriumban folytatta, de a politikai rendszer, az akkori katolikus egyház, a békepapság elleni lázadása miatt továbbra is rögös volt az útja. Önként vagy kényszerből többször elhagyta a szemináriumot – előfordult, hogy segédmunkásként dolgozott a fővárosban –, de mindig visszavették. Évekig tagja volt Bulányi György Bokor-közösségének. Végül megértette, ha változtatni akar, akkor a legnehezebb útra kell lépnie: neki magának kell megváltoznia. A szegedi szemináriumba került, de utolsó vizsgáit ismét Budapesten tette le.

1982-ben szentelték pappá. Káplánéveit Várpalotán töltötte, s 1987-ben Somogysámsonban lett plébános. Azt az indíttatást kapta a Szentlélektől, hogy a társadalom peremére szorultakkal ossza meg életét, ezért két mozgássérültet is befogadott a plébániára. A karizmatikus, egyre több élettapasztalattal és teológiai tudással felvértezett pap felismerte, hogy a megtört Krisztus, a megtört ostya és a megtört ember ugyanaz.

1993-ban Balás Béla, az újonnan megalapított Kaposvári Egyházmegye főpásztora a kaposvári Szent Imre-templom plébánosává nevezte ki. Emellett kórház- és börtönlelkészként, 2009-től a püspöki hivatal irodaigazgatójaként, 2013-tól az egyházmegye általános helynökeként dolgozott, igazgatta a Szent Imre Kollégiumot, hittant tanított. A Kaposváron Laci atyaként ismert plébános számos – igen népszerű – lelkigyakorlatos könyvet is írt. Ferenc pápa 2017. március 25-én őt nevezte ki az egyházmegye főpásztorának, s május 13-án a kaposvári székesegyházban iktatták be új hivatalába.

Püspöki jelmondata egyetlen szó: Irgalom, ami arra utal, hogy a reményvesztett, elesett, szegény, sérült emberek felkarolását püspökként is egyik legfontosabb feladatának tekinti. Krisztus-központú, irgalomra épülő egyházmegyét szeretne építeni. „Álmom – mondja –, hogy az irgalom átjárja és betölti az egyházat, és eljut minden emberhez.” Tudja, hogy egyszerre kell megélnie az igazságot és az irgalmat, hiszen igazság nélkül az irgalom mit sem ér, irgalom híján pedig az igazság maga a pokol…

Az evangelizációra is nagy figyelmet fordít; úgy véli, a világot „meg kell fertőzni” Isten örömével és békéjével. Ebben különösen a fiatalokra és a családokra számít, s mindenkit radikálisabb Krisztus-követésre hív.

Mindehhez a csend, az ima, a spiritualitás adja a hátteret. Az Oltáriszentség csendjében töltött időt mással nem pótolható erőforrásnak tartja. „Isten a szív csendjében beszél – figyelmeztet –, és nem az a fontos, amit mi mondunk neki, hanem amit ő mond nekünk.”

Tanítására – prédikációira, lelkigyakorlataira, könyveire – a társadalom legkülönbözőbb rétegei figyelnek, nemcsak egyházmegyéjében, hanem szerte az országban. A más felekezethez tartozók, sőt a nem hívők is érzik, hogy érdemes elgondolkodni azon, amit mond. Az ökumenizmus híve, aki jó kapcsolatot ápol a társegyházakkal, és a közélet szereplőivel, a civil szervezetek vezetőivel is szót ért. Nyitott személyiség, a közösségépítés kiemelt szerepet kap a szolgálatában. Gyakran látogat intézményeket, működik közre városi ünnepségeken, társadalmi eseményeken, kulturális, művészeti rendezvényeken. Azzal együtt, hogy a lélek magasának és mélyének értője, sőt szakértője, két lábbal áll a földön. Úgy tartja: életünk igazi értelme az, hogy növekedjünk a szeretetben.

Szívesen nevet, s minduntalan meglátszik rajta az öröm. „Isten a szeretet – mondja –, és a szeretetben rengeteg humor és öröm van. Akit szeretnek, az örül, s aki szeret, az is. És bizony önmagunkon is sokat lehet nevetni” – teszi hozzá.

Isten és az emberek érdekében végzett szolgálatát már számos alkalommal elismerték. 2006-ban Kaposvár Városért kitüntetést kapott, 2009-ben a Somogy Megyei Prima díj birtokosa lett, 2021-ben a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki.

Címkék: ünnepi közgyűlés, kitüntetés, kaposvár, kultúra