- A gyerekeket délután motivációra ösztönzöm, melyhez keresem a lehetséges eszközöket és mindenben meglátom a lehetőséget, hogy pozitív fejlődés legyen - mondta el egy hétfői kerekasztal beszélgetés résztvevője a Hangya Tanodában. A fórumot a Napkerék Egyesület és a Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács Egyesület szervezte.

- Minden gyerek személyisége más és más. Nagyon fontos, hogy a pedagógus időben tudja kezelni, vegye észre a tehetséget, személyre szólóan tudja fejleszteni és a mi dolgunk, hogy ezeket a törekvéseket karoljuk fel és ezeket próbáljuk valamilyen egységes módon kezelni - tette hozzá az utóbbi szervezet elnöke, Sárdi Péter.

null

A fórumon kiemelt helyen szerepelt a roma fiatalok tehetséggondozása. A Hangya Tanodát is működtető Napkerék Egyesület elnöke, Bogdán Imre úgy véli: ezeknek, a gyakran hátrányos helyzetű diákoknak a hagyományos roma néptánc oktatása jelenthet egyfajta kitörési pontot, közösségépítő lehetőséget. Ez azonban sok helyütt nem egyszerű feladat, mert nincs elég megfelelően képzett pedagógus.

null

A kerekasztal beszélgetésen arról is szó esett, hogy a koronavírus-járvány a tehetséggondozó szervezetek munkáját is megnehezítette: például a személyes jelenlétet mellőző, online módszereket kellett kidolgozniuk. 

Címkék: tehetség, fórum, kultúra, kaposvár