A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága online találkozó keretében hirdette ki kedden az idei alkotói pályázat országos döntőjének eredményeit.

A monitorok előtt ülőket Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, megbízott országos tűzoltósági főfelügyelő köszöntötte, aki elmondta, hogy idén 3500 alkotás érkezett, ez másfélszerese a tavalyi termésnek.

A zsűri döntésében leginkább a kreativitás és az újszerűség volt a meghatározó, de az igényességet, a társadalmi hasznosságot és a tűzvédelmi szempontokat is szem előtt tartották.

Idén három somogyi alkotás az országos bírálaton is helyezést ért el.

A Somogy Megyei Tűzmegelőzési Bizottság értékelése alapján az alábbi eredmények születtek:

Szabadkézi rajz kategória - Óvodások:

Keszthelyi-Hajba Kincső – „Lánglovagok”
Rapkai Anna – „Az erdei tűzrakás szabályai”
Göcsei Barnabás Lázár – „Tűzoltás a színes házban”

Szabadkézi rajz kategória - Alsó tagozat:

Zseni Zsombor – „Erdőtűz”
Bene Zsombor – „Tűzoltás”
Zseni Botond – „Riasztás”

Szabadkézi rajz kategória - Felső tagozat:

Keszthelyi-Hajba Bolda – „Erdőtűz”
Erdelecz Diána – „Lánglovagok akcióban”
Kiss Boglárka – „A mentés”

Egyéb kézműves alkotás - Alsó tagozat:

Hergyó Hanna – „Lángok” (kategóriájában országos 3. helyezett)

Egyéb kézműves alkotás - Felső tagozat:

Samu Kitti – „Az állatok mentése”
Farkas Konrád

Egyéb kézműves alkotás - Középiskolás:

Zakor Ágota – „Hősök- a láng harcosai” (kategóriájában országos 1. helyezett)

Egyéb kézműves alkotás - Számítógépes program:

Papp Liza Fruzsina – „Segítünk a bajban” (kategóriájában országos 1. helyezett)


a somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételei
a somogyi katasztrófavédők felvételei
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Alkotásaikon keresztül mutatták be a tűzoltók munkáját és a legfontosabb tűzvédelmi szabályokat a somogyi gyermekek is. Hét kategóriában hirdetett győztest a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az Országos Tűzmegelőzési Bizottság alkotói pályázatára beküldött munkák értékelését követően, majd küldte tovább a legjobb pályaműveket az országos megmérettetésre.

Idén a legtöbben szabadkézi rajzzal pályáztak Somogy megyéből. Az óvodás és iskolás gyerekek a tűzoltói hivatás bemutatásával, egy tűzoltói beavatkozás ábrázolásával, vagy bármilyen más, ötletesen elkészített, a tűzvédelem fontosságát hangsúlyozó alkotással nevezhettek. Megyénkben összesen száztizenkilenc óvodás, általános- és középiskolás diák engedte szabadjára képzeletét és alkotó kedvét, hogy felhívja társai valamint a felnőttek figyelmét a tűzmegelőzés fontosságára. Volt, aki ceruzát, míg mások ecsetet ragadtak és azzal készítették el figyelemfelhívó alkotásukat. A gyerekek a legtöbb művön lánglovagként nevezték meg az alkotásuk középpontjában álló tűzoltókat, akik épp erdőtüzet oltanak vagy embereket mentenek ki az égő házból.

Idén kézműves alkotások is készültek: volt, aki erdőtűzben, állatokat mentő tűzoltókat formált meg egy ökölnyi kavicson, míg más egy konyhatüzet ábrázolt gyurmából és dekorgumiból.

Címkék: tűzmegelőzés, alkotó, katasztrófavédő, fiatal, pályázat, diák, kultúra