Minden a versről szól majdnem egy héten át a Csiky Gergely Színházban, az Együd Árpád Kulturális Központban és a Szivárvány Kultúrpalotában. Idén ugyanis 20. alkalommal rendezik meg a Kaleidoszkóp Versfesztivált, Közép-Európa legnagyobb, költészetet népszerűsítő rendezvényét.

"A költők nem azok az emberek, akik benne vannak az enciklopédiákban, a lexikonban és tudjuk azt, hogy mikor születtek és mikor haltak meg és hol. Nem ez a lényeg. Hanem, hogy észrevegyük azt, hogy az élet az ami a költészetnek a fő táplálékforrása, amely az emberi életből merítkezik, és oda tér vissza, amely néha szórakoztató és néha nagyon mély katartikus pillanatai vannak" - mondta el az esemény sajtótájékoztatóján dr. Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke.

versfesztivál

A zsűri tagjai azt mondják: az a lényeg, hogy az előadó hasson rájuk.

"Kritikusként is próbálom megfejteni, hogy miért úgy hatott rám ahogy. Ami lehet rossz, lehet jó. De mindenképpen csak abból tudok kiindulni, hogy rám tudott-e hatni az előadás. Számomra ez a kiindulópont." - árulta el Szűcs Katalin Ágnes, Jászai Mari-díjas színikritikus.

A sjtótájékoztatón kimelték: Kaposvár városa örömmel fogadta be ezt a fesztivált is.

versfesztivál

"Ha egy ilyen nagy ívű rendezvéynről van szó, az egyenesen kulturális mérföldkőnek számít a város életében. Főleg akkor ha ez nem csak egy egyszeri alkalom, hanem mostantól Kaposváron két évente élhetik át a kaposváriak, illeve az ide látohatók ezt a csodálatos fesztivált." - tette hozzá Pintér Rómeó, Kaposvár alpolgármestere.

A program rérszeként ma egy kiállítás is nyílt Vers a falon címmel. Ezen kívül egészen vasárnapig számos versszínházi előadás és versfilm várja az érdeklődőket.

Címkék: kaleidoszkóp, csiky, vers, fesztivál, kultúra