A klímavédelemhez kapcsolódó témakörök között a hulladékgazdálkodás is jelentős szerephez jut a szemléletformálás közben, hiszen fontos megtanítani a gyerekeknek, hogy a hulladék csak a hulladékgyűjtőbe való, valamint az otthoni gyűjtés kapcsán is fontos tudnivalókat kell átadni a következő generációnak. A környezetünk védelme érdekében mindenképpen érdemes és szükséges szelektíven gyűjteni a hulladékot. A gyerekeknek meg kell tanítani, melyik gyűjtőbe mi kerülhet bele, és miért.

Mint ahogy arról is játszva tanulhatnak a Klímakuckóban, hogy a megunt játékok, a kinőtt, már nem hordott ruhák és cipők újrahasznosíthatók. Az adományozással, ajándékozással nemcsak a környezetünket védjük, hanem azt is elérhetjük, hogy a gyermekeink is megértsék az adakozás fontosságát és megélhetik az élményét. Természetesen számos dolgot lehet újrahasznosítani egy háztartásban. A fantázia és kreatív gondolkodás is fejleszthető a téma segítségével.

A hulladékokon túl a vízre is figyelnünk kell! A vízcsap elzárása az egyik legfontosabb mozdulat, amit a gyerekeknek meg kell tanítanunk. A tiszta, ivásra is alkalmas vizet értékelnünk kell, és figyelembe kell vennünk, hogy bolygónk édesvíz készlete nem áll korlátlanul és minden esetben rendelkezésünkre. A gyerekeknek is fontos megtanulni, hogy fogmosás közben nem folyatják a vizet, és a zuhanyt sem használják feleslegesen hosszú ideig. Minden ilyen apróság okosítja és felelősebb felnőtté teszi őket.

"KEHOP-1.2.1.-18-2018-00012 azonosítószámú, „Kaposvár klímastratégiájának kidolgozása és a helyi lakosság szemléletformálása” című projekthez kapcsolódó rendezvény, illetve esemény megszervezése és lebonyolítása a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg."

null

Címkék: szemléletformálás, klímakuckó, éghajlat, környezetvédelem, kultúra, Kaposvár