Eredeti hangfelvételen szólalt meg Márton Áron elmondva a szolgálattal kapcsolatos intelmeit egy papszentelésen. Egész életében az erdélyi magyarság megtartása, a közösség erősítése volt a célja az 1896. augusztus 28-án született püspöknek.

"Nem csak szerette, de ismerte is a rábízottakat, ismerte a népét. Jól tudta, hogy a kisebbségi létben a hit olyan, mint a kovász. Összefogja, összetartja a nemzetet. Az első, és 42 év múltán az utolsó püspöki körlevelében egyaránt szerepel a következő mondat: Hitünk parancsa, hogy a templomon kívül az életben is testvérek maradjunk. Egymás sorsa iránt érdeklődjünk, és egymás terhét kölcsönös megértésben hordozzuk. Óriási a szerepe abban, hogy még mai is, halála után 41 évvel erős magyar-székely közösség él Erdélyben, megtartva a hitet és őrízve őseink földjét." - mondta el beszédében dr. Kéki Zoltán a Csiksomlyói Búcsújárók tagja.


Márton Áron születésének 125. évfordulójára emlékeztekMárton Áron születésének 125. évfordulójára emlékeztekMárton Áron születésének 125. évfordulójára emlékeztekMárton Áron születésének 125. évfordulójára emlékeztekMárton Áron születésének 125. évfordulójára emlékeztekMárton Áron születésének 125. évfordulójára emlékeztekMárton Áron születésének 125. évfordulójára emlékeztekMárton Áron születésének 125. évfordulójára emlékeztekMárton Áron születésének 125. évfordulójára emlékeztekMárton Áron születésének 125. évfordulójára emlékeztekMárton Áron születésének 125. évfordulójára emlékeztekMárton Áron születésének 125. évfordulójára emlékeztekMárton Áron születésének 125. évfordulójára emlékeztekMárton Áron születésének 125. évfordulójára emlékeztek
Márton Áron születésének 125. évfordulójára emlékeztek
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Az ünnepi megemlékezésen Csíkszereda alpolgármestere, Sógor Enikő elmondta, Erdélyben büszkék arra, hogy Márton Áron szellemi örökségét továbbviszi, megerősíti a nemrég felavatott emlékművel Kaposvár, amely számukra zarándokhely. Hozzátette, Márton Áron élete és munkássága példa mindannyunk számára.

"Az új püspökkel új idők kezdődtek. Mélységes hitének, önzetlen szeretetének és önfeláldozó szolgálatának köszönhetően nem csak a szülőfalujában, hanem a teljes erdélyi, sőt az egész egyetemes magyar közösségünk életében. Márton Áron közös örökségünk, és minél több helyen hirdetjük ezt az örökséget és igyekszünk követni példáját, annál termőbbé válunk mi magunk és ezáltal a közösségeink is." - tette hozzá a csíkszeredai alpolgármester.

Szita Károly polgármester köszöntőjében elmondta, büszke arra, hogy szobrot emletek Kaposváron a kitartó embernek, a békés harcosnak, az elvei mellett bármilyen szenvedés árán is kitartó pásztornak.

"Mi már megtanultuk, hogy egyetlen küzdelemnek sincs értelme, ha kulturánkat, nemzeti identitásunkat, integritásunkat nem őrizzük meg becsülettel. És hogy ha visszagondolnak az elmúlt esztendők globális válságai minden korábbinál ergyértelműen jelezték azt mindnyájunk számára, hogy ha valaki a kulturáját, a szokásait, hagyományait veszni hagyja, az önmagát is elveszejti. Ezt Márton Áron püspök szobra előtt mondom, mert ő is szabadságszeretetével, küzdeniakarásával ezt üzente nekünk." - zárta szavait Szita Károly.

A megemlékezést követően Varga László megyéspüspök szentmisét celebrált a Kossuth téren. Majd pedig a Déryné Vndorszíntársulat és a Somogy Tánceggyüttes műsorát követően a résztvevők fejet hajtottak Márton Áron szobra előtt.

Címkék: erdélyis püspök, Márton Áron, koszorúzás, megemlékezés, ünnep, kultúra