A trianoni békediktátum aláírásának 101. évfordulóján Prof. Dr. Szakály Sándor, történész, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója mondott beszédet. Előtte pedig a Déryné Vándorszíntársulat és a Somogy Táncegyüttes műsorát láthatták az érdeklődők.

Nézzék vissza élő közvetítésünket a Berzsenyi parkból!

Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává június 4-ét. Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondta: "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme".

A történelmi Magyarország sorsát megpecsételő trianoni diktátumot 1920. június 4-én, az első világháború lezárásaként írták alá a versailles-i Nagy-Trianon palotában.

A Magyarországra rákényszerített trianoni békeszerződés alapján Magyarország elveszítette területének és lakosságának mintegy kétharmadát. Románia megszerezte a Partiumot és Erdélyt, a délszláv állam a Délvidéket, Csehszlovákia pedig a Felvidéket és Kárpátalját.

Címkék: nemzeti összetartozás napja, megemlékezés, kaposvár, kultúra