Kaposvár klímvédelmi törekvései bő két évtizedes múltra tekintenek vissza. Az első lépések közé tartozott a belvárosi forgalom csökkentése, a kerékpárutak fejlesztése és a hőszigetelő panelprogram.

Európában is ritkaságnak számít a város buszflottájának környezetbarát cseréje és ma már egyre több önkormányzati cég használ elektromos autókat is. Energiahatékony a megyeszékhely közvilágítása, egyre több intézmény és lakóközösség csatlakozik a távhőrendszerre. Folyamatos az öreg fasorok megújítása és a faültetési program is.

A somogyi megyeszékhelyen épül meg Közép-Európa legnagyobb napelem parkja, a hulladékfeldolgozás rendszere pedig szintén jó példát mutathat más településeknek. Ezek miatt a fejlesztések, és a hozzájuk kapcsolható felelősségvállalás miatt ítélték oda tavaly Kaposvárnak a Klímabarát Települések Szövetségének egyik első díját nagyvárosi kategóriában.

Kovács Katalin, Kaposvár környezetfejlesztési igazgatója (b), Szita Károly, Kaposvár polgármestere (k) és Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke
Kovács Katalin, Kaposvár környezetfejlesztési igazgatója (b), Szita Károly, Kaposvár polgármestere (k) és Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke (j)

A díjátadón Kaposvár polgármester elmondta: hamarosan elindul a használt háztartási sütőolaj gyűjtése, elektromos rásegítésű kerékpárokkal visszatér a közbringa program és folytatódik az illegális hulladéklerakók felszámolása is. Szita Károly szerint egy város energiapolitikája akkor lehet sikeres, ha az ellátásbiztonságot, a megfizethető árakat és a természeti környezet védelmét is figyelembe veszik a fejlesztések során.

Kaposvár környezetvédelmi eredményeiről a Klímabarát Települések Szövetsége egy kisfilmet is készített:

Címkék: éhajlat, energiahatékonyság, energiafüggetlenség, díj, környezetvédelem, klíma, kultúra, Kaposvár