A somogyvári fiatalok közül csak kevesen lehetnek, akik még emlékeznek a komatál hagyományára. A komatál összeállítása és átadása a kismamáknak egy olyan figyelmesség a közösség részéről, ami napjainkban már kiveszőfélben van. A komatállal 12 napon át gondoskodtak arról, hogy az anyuka minél hamarabb visszanyerje erejét és tudjon szoptatni.

Somogyváron egy nemrég megalakult csoport ezt a régi hagyományt szeretné feleleveníteni. Munkájukat segítendő a somogyvári komatál közösség egy leveses szilkét is kapott.

"Négy fővel alakult meg ez a közösség, de baráti társasággal fogjuk ezt tovább bővíten. A baráti társaságban kettő kisbaba is született, ezt a hagyományt ezúton szeretnénk újjáéleszteni és így is segítve a családokat és az újszülötteket." - mondta el Hegedüs Henrietta, a Komatál Közösség Somogyvár főszervezője.

A somogyvári leveses szilke
A somogyvári leveses szilke

A somogyi komatál közösség mellé állt a település önkormányzata is. "A hagyományőrzés visszanyúlik a településen hosszú évekre, ugyanis nagyon régóta működik nyugdíjas egyesület a településen, akik országszerte híresek, mert járnak testvértelepülésekre, külfödre is testvértelepülésekre." - árulta el Somogyvár polgármestere, Gyurákovics László.

A településen több civil közösség is működik, összesen 60-70 fővel. A közösségépítő munkát a Nemzeti Művelődési Intézet is támogatja.

"A Nemzeti Művelődési Intézet 2019-ben indította útjára a Komatál Programot. Ez a program először az alkotóknak indult, itt termékekkel tudtak pályázni, majd a következő évben pedig vártuk azoknak a közösségeknek a jelentkezését, akik szeretnék ezeket a komatál nyereményeket a saját közösségük javára fordítani." - mondta el Lovász Henriett, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatója.

A megyében Somogyvár mellett még további négy településen alakult komatál közösség, de várják továbbiak jelentkezését is.

Címkék: komatál, Somogyvár, közösség, kultúra