A legmodernebb tudást átadó, annak gyakorlati oktatását biztosító, költséghatékony óriásegyetem. Ez a célja a február elsejétől Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem néven műküdő óriási felsőoktatási intézményenk, amelynek része a Kaposvári Campus is.

A részletekről a működtető alapítvány kuratóriumának tagjai ma egy online sajtótájékoztatón számoltak be.

Tavaly nyár óta zajlott négy felsőoktatási intézmény és több kutatóhálózat integrációja, amelyek szeptembertől már a Szent István Egyetem égisze alatt kezdték el a képzéseket. Február elsejétől pedig már nem állami, hanem alapítványi fenntartásban működnek tovább.

- 2021-es esztendő elsősorban az új szervezeti felépítés véglegesítéséről fog szólni, amely megalapozza a multicampus modellben való hatékony és gazdaságos működést és megteremti az oktatás és a kutatás közti erősebb öszzhangot. Erre építve folytatjuk majd a munkát az oktatás tartalmi és módszertani megújulásával, a kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenység korszerűsítésével, szorosabb partnerkapcsolatok építésével - nyilatkozta kedden prof. dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem megbízott rektora.

Az integrációra azért volt szükség, mert erősíteni kell a hazai mezőgazdaság versenyképességét, a vidék megmaradását - mondta az agrárminiszter. Nagy István hozzátette: a korábbi képzési rendszer elavult volt és csak így lehetett biztosítani a megújulást.

Az egyetem alapítványi formában működik tovább, amelynek kuratóriumi elnöke Csányi Sándor bankvezető, agrárnagyvállalkozó. Mint mondta, egy olyan felsőoktatási intézményt szeretnének kialakítani, amely megállja a helyét a világ hasonló egyetemei között és a legjobb száz közé akarnak bejutni.

A kuratórium tagja prof. dr. Horn Péter is, aki a Kaposvári Egyetem rektora volt korábban. Ő arra hívta fel a figyelmet, hogy napjainkban a legmodernebb tudást kell átadni a hallgatóknak, amely széleskörű technológiai ismereteket biztosít.

Kuratóriumi tagként Lázár János korábbi miniszter azt mondta, Magyarországnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az élelmiszer-termelésében és előállításában is megteremtse nagy fokú függetlenségét.

Címkék: sajtótájékoztató, egyetem, kaposvár, kultúra