A hazai duális felsőoktatási műszaki képzés egyik fontos bázisa lehet Kaposvár a szeptemberben induló villamosmérnök képzés által. Erről ma írt alá szándéknyilatkozatot a város polgármestere, az Óbudai Egyetem rektora és a Robert Bosch Kft. fejlesztési központjának igazgatója. A képzést fejlesztik is, ráadásul a város helyi vállalkozók közreműködésével kidolgozza az ipari életpályamodellt is.

A város jó alapot ad az oktatáshoz, az Óbudai Egyetem a felsőoktatási tapasztalatait hozza, az ipari cég pedig segítséget nyújt az Ipar 4.0 laborhálózat létrehozásában. A képzés még el sem indult Kaposváron, de a budapesti egyetem már az oktatás magasabb szintre fejlesztését is elkezdte.

- Képzési szempontból egy gyakorlatorientáltabb villamosmérnöki képzés elérése a cél, amelyet ugyan szeptember elsején még a klasszikus formában indítunk, de szakalapítási kérelmet nyújtottunk be a Magyar Akkreditációs Bizottsághoz, hogy egy villamos-üzemmérnök képzés alakulhasson az országban és ennek az első képzőhelye lesz Kaposvár - mondta az Óbudai Egyetem rektora, dr. Kovács Levente.

A Robert Bosch Kft. budapesti fejlesztési központja magasszintű gyakorlati tudással és technológiával segíti majd a képzést.

- A fiataloknak ezentúl nem kell messzire utaznia azért, hogy versenyképes tudást szerezzenek. Itt Kaposváron kapják meg a tanulás és a fejlődés lehetőségét. Az elmélet mellett jelentős szerepet kap majd a gyakorlat, a diákok munka közben fognak tanulni. Ipari tapasztalatokkal és szakemberekkel támogatjuk a programot - tette hozzá dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. Budapesti Fejlesztési Központjának vezetője.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, Schanda Tamás úgy fogalmazott, a megegyezéssel újabb mérföldkövéhez érkezett a magyar műszaki felsőoktatás fejlesztése.

- A cél az és nem is lehet más, hogy a mérnök hallgatók a legkorszerűbb technológiai, technikai ismereteket sajátítsák el a gyakorlatban és ennek segítségével a munkába lépésük után azonnal teljes értékű módon tudjanak bekapcsolódni a feladataik ellátásába - nyiltakozta Schanda Tamás.

Szita Károly polgármester elmondta, a város újraiparosításához alapvető feltétel a szakemberek képzése és megtartó ereje is van, ha a fiatalok helyben találják meg tanulmányikat és megélhetésüket.

- Vállalkozóink segítségével még ebben az évben egy kaposvári ipari életpályamodellt fogunk kialakítani. Ez a kaposvári fejlesztési központunk feladata, hogy a helyi vállalkozókkal ezt kidolgozza - mondta a megyeszékhely polgármestere.

A Kaposváron induló villamosmérnöki szakra július végéig lehet jelentkezni.

Szita Károly

Szándéknyilatkozatot ír alá Kaposvár, az Óbudai Egyetem és a Robert Bosch Kft. a Kaposváron megvalósuló villamosmérnök képzésről.

Címkék: szándéknyilatkozat, villamosmérnök képzés, kaposvár, kultúra