Életének 85. évében kedden meghalt Kampis Miklós építész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a 20. század második felének és a 21. század első évtizedeinek meghatározó személyisége - írja az MTI az Akadémia közleménye alapján.

Kampis Miklós megszervezte a Dél-Dunántúli Építész Stúdiót Pécsett és Zalaegerszegen. Később Keszthelyt és Kaposvárt összefogva hozzákezdett egy szellemi munkához azért, hogy túléljék a korszakban uralkodó, az építészet háttérintézményeit jellemző szellemi nihilt. Az építészetről fokozatosan áttért a városrendezésre, és ő volt az, aki Kaposvár első sétálóutcáját, a sétálóutca fogalmát képes volt megvalósítani Magyarországon, amelyet aztán sok település követett.

Kampis Miklós (Fotó: Szeretlekmagyarország)
Kampis Miklós (Fotó: Szeretlekmagyarország)

Kaposváron az ő irányításával mérték fel az 1970-es évek elején a megyében lévő valamennyi népi műemléket. Jelentősebb országos tervpályázatokon indult sikerrel (Hollókő, Ófalu foghíjbeépítések, Velence-tavi hétvégi házak). 1970 és 1989 között tagja volt a Magyar Építőművészek Szövetségének. A Kós Károly Egyesülés 1988-as megalakulásakor alapítója, 1989 és 2004 között igazgatója, majd 2003-tól örökös tagja volt. 2000-től 2011-ig a Magyar Művészeti Akadémia társadalmi szervezet tagja, 2011-től a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja volt. 2001-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, 2018-ban megkapta a nemzet művésze címet.

Kampis Miklóst az MMA saját hallottjának tekinti - írták a közleményben.

Címkék: építőművész, Kampis Miklós, Meghalt, sétálóutca, Kaposvár, kultúra