A hétfői zászlófelvonással kezdődött meg Somogyország legnagyobb ünnepe, majd a kaposvári Vármegyeháza adott otthont az ünnepi közgyűlésnek. Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselőjének ünnepet és a közgyűlés munkáját méltató, összefogást hangsúlyozó gondolatait követően Biró Norbert ünnepi beszédében a címer- és pecséthasználati jog adományozásával kapcsolatban kiemelte: 522 éve annak, hogy Somogyországban élő elődeink harcának, odaadásának, munkájának köszönhetően címerhasználati jogot kapott megyénk elsőként országunkban. II. Ulászló által a kassai hagyományhoz hasonlóan Somogy is címerébe illesztette a Jagelló sast… Elődje, Hunyadi Mátyás írta: „Az országok dísze és ereje a városok gazdagságában és teljességében áll.” A most záruló Mátyás Emlékév egyik fontos gondolata ez. Polgárok nélkül nincs haza, települések nélkül nincs megye, megyék nélkül pedig nincs Magyarország.

Az ünnepi beszédeket követően került sor az elismerő címek átadására. A Somogy Megyei Közgyűlés azon személyek és kollektívák elismerésére, akik kiemelkedő tevékenységükkel a megye fejlődését szolgálták, illetve munkájukkal kimagasló érdemeket szereztek, elismeréseket alapított.

A megye legmagasabb elismeréseként „Pro Comitatu Somogy” Kitüntető Díjat és megyecímerrel díszített aranygyűrűt vehetett át Hajas Béla, a Marcali Hidas Frigyes Zeneiskola igazgatója.

Somogy Polgáraiért Díjban részesült Ambrus Miklósné, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Bér- és Munkaügyi Osztályának vezetője, Czeferner Józsefné, Nagybajom volt polgármestere, Fodor János, a Siófoki Kézilabda és Tenisz Club Kft. tulajdonos ügyvezetője, Gadányi Pál dudás, dudakészítő, Dr. Gombos Sándor Árpád, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara volt Somogy megyei elnöke, Hafuzi Avnija, az Albán Köztársaság tiszteletbeli konzulja, Horváth Lajosné Rádics Márta marcali pedagógus, helytörténeti kutató, Mester József kaposszerdahelyi lakos, Sinka Szilvia Krisztina, a Kaposvári Tankerületi Központ főosztályvezetője és Prof. Dr. Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója.

A nap díszvendége, Varga László megyéspüspök köszöntőjében a kiemelte: gazdasági háború és szellemi harc zajlik napjainkban, mely a gonosz műve, mely ellen csak a bátorság, hűség és erkölcs alapelveivel vehetjük fel a harcot.

Az ünnepi közgyűlést a már korábban Somogy Polgáraiért díjjal kitüntetett Kaposvári Helyőrségi Zenekar, Varga Zsuzsanna, a kaposvári Csiky Gergely Színház Jászai Mari-díjas színésznője, a Somogy Táncegyüttes szólistái: Jakab Márk és Peti Sára, Husi Gyula népzenész, népzenepedagógus valamint Balázs Izolda törökkoppányi származású énekművész műsora színesítette.

Címkék: zászlófelvonás, megyehét, közgyűlés, ünnep, kultúra, Somogy