A MOL Tehetségtámogató Program ebben a tanévben összesen 19 millió forinttal támogatja a 10 és 23 év közötti eredményes diákok, művészjelöltek és természettudományos tehetségek pályafutását és további sikereiket. A beérkezett 267 pályázatból a szakértő zsűri értékelése után a pályázatokat kiíró MOL Alapítvány kuratóriumának döntése alapján 67-en kapták meg az igényelt támogatást. A pályázaton elnyert támogatási összeget a tehetségek leginkább hangszer megvásárlására, előadások, tudományos versenyekre való felkészüléshez szükséges eszközök biztosítására, vagy egy-egy verseny útiköltségeinek támogatására fordítják.

A Somogy megyei győztesek:

Csima Adél (12), fagott, Kaposkeresztúr

Csima Adél zenetagozatos általános iskolában kezdte meg tanulmányait, majd a Pécsi Tudományegyetem MK Zenei Intézetének Különleges Tehetségek osztályába is felvételt nyert. A versenyek mellett rendszeres közreműködője hangversenyeknek, kiállításmegnyitóknak is. 2019 áprilisában a Liszt Ferenc Zeneiskola Együtteseinek Önálló estjén kapta meg az "Év Zenekari Zenésze" díjat, szintén 2019-ben a Zeneiskola tanévzáró ünnepségén "Az év legeredményesebb tanulója" díjat vehetett át igazgatójától.

György-Horváth Zente (13), hegedű, Szenna

Kiváló hegedűs, aki I. díjat és különdíjat nyert 2018-ban az V. Országos Zathureczky Ede Hegedűversenyen, majd kiemelt arany minősítést és a zsűri külön dicséretét kapta a Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűversenyen Szlovákiában. A komoly zene mellett népzenei érdeklődése és hattagú gyerekekből álló népzenei együttese is van Z-generáció névvel. A zene, a gyakorlás számára életforma, mindennapjai része. Célja, hogy hangszertudását minél magasabb szintre fejlessze. A népzenében célja, hogy tiszta forrásból, archív felvételek segítségével, illetve az adatközlő mesterekkel történő személyes találkozások alkalmával sajátítsa el a népzenei tudásanyagot, őseink örökségét.

Kapitány Mátyás (15), tuba, Juta

Nyolc éve kezdte meg zenei tanulmányait. Három évig tenorkürtön játszott, majd tubára váltott. Előbb a kaposvári, majd a dombóvári zeneiskolában tanult. Öt éve játszik zenekarokban. Szakmai fejlődését kurzusokon, zenei táborokban való részvétellel is segíti. Minden energiájával azon van, hogy a legjobb lehessen és minden lépéssel közelebb kerüljön céljai eléréséhez.

A zsűri tagjai voltak: Devich Márton a Bartók Rádió igazgatója, Pázmány Karolina Ágnes vizuális nevelés tanár, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanszékvezető-helyettese és Pertis Szabolcs matematika-fizika szakos tanár, népzenész.

A MOL közhasznú alapítványán keresztül 2006 óta karolja fel a fiatal tehetségeket, eddig több mint 3000 művészeti vagy tudományos pályára készülő fiatal fejlődését segítette.

Címkék: támogat, MOL, művész, tehetség, diák, Somogy, kultúra