"Azt határoztuk el, hogy a következő néhány évben hatezer új fát ültetünk Kaposváron. Ez persze nem azt jelenti, hogy csak új helyeken ültetjük el ezeket, hanem a beteg, idős, életük végén járó fákat és fasorokat is megújítjuk" - emelte ki csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján Szita Károly polgármester.

"Több mint 22 ezer közterületi fa van Kaposváron, ezek közül mintegy 1200 az, ami öreg, 80 évnél idősebb. Ilyenek a platánok, a hársok és a vadgesztenyék. Ezeknek a kezelése nagy munka, de szükségszerű, így ahol kell, ott új fát ültetünk. Vásároltunk olyan röntgen alapú eszközöket, amelyekkel felmérhető a fák állapota, a munka már zajlik egy ideje. A mérések alapján határozzuk meg, hogy mely fákat kell kivágni, mert balesetveszélyesek, s melyek azok, amiket elég metszeni. Szeretnénk az ország legzöldebb városa maradni, mindezt úgy, hogy közben a fáink nem jelentenek veszélyt sem ránk, sem pedig a vagyontárgyainkra. Erre a feladatra egyébként erdészmérnököket kértünk fel, és tőlük várjuk a tanácsokat."

"A Kassa utcában 83 darab koros díszalmafát cserélünk az ott lakók kérésére a Temesvár utcából már ismerős, szép japán díszcseresznyére A régi fák már sok gondot okoztak az ott élőknek, így a Sefag Zrt. segítségével, az agrárminisztérium támogatásával hamarosan egy új, megszépült fasor lesz látható Kaposváron" - tette hozzá Szita Károly.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón megjegyezte: az országban elindított fásítási program egyik nagyon jó helyszíne Kaposvár és Somogy megye is. Az Agrárminisztérium azt a célt tűzte ki maga elé, hogy gyarapítsa és megújítsa a hazai erdőket, a városi környezetben pedig növeljék és javítsák a zöldterületek állapotát.

Ebben a munkában kiemelt partnere az államnak a Sefag Zrt., amely Somogy megyében végez komoly erdőmegújító munkát. Az erődtelepítésekre egyébként 40 milliárd forintnyi pályázati forrást biztosít a kormány, amelytől mintegy 100 millió fa elültetését várják 25 ezer hektáron. Ennyi fa egyébként 350 ezer tonna szén-dioxidot képes elnyelni.

Horváth Benjámin Kassa utcai lakos elmondta: a díszalmák sok gondot okoztak a lakóknak, akik hálásak azért, hogy az önkormányzat meghallgatta a kérésüket, és egy új, szép fasor kerülhet az utcába.

Címkék: országfásítás, Kassa utca, faültetés, Sefag, zöld, kultúra, Kaposvár