Még az auschwitzi tábor bejáratát is elkészítették a diákok a kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumban. A 11. a osztályos tanulók egy festményt állítottak ki.

vlcsnap-2019-04-16-18h09m31s993.jpg

"A vizuális kultúra órán az osztállyal készültünk több héten át alkotói munka keretében. Mi egy klasszikus festészeti technikával készítettünk egy képet, amely a Dávid csillagot ábrázolja, amit a gettóban és a koncentrációs táborokban viselni kellett a fogvatartottaknak." - árulta el Dér Bendek, a Táncsics Mihály Gimnázium diákja.

Ezen kívül többféle technikával készült tablókon és installációkon keresztül mutatták be az osztályok a holokauszt borzalmait. Majd Radnótira emlékeztek. A mai megemlékezésen a gimnázium igazgatója Reőthy Ferenc elmondta: az iskola is érintett volt az 1944 nyarán történt deportálásokban.

holokauszt

"Hasonlóan mint más intézmények 1944-ben az iskola diákjai közül is nagyon sokat elhurcoltak és meggyilkoltak. Van egy Alapítványunk a Humanista Alapítványunk, amit holokauszt túlélő hozott létre azzal a céllal, hogy minden évben kitüntesse a legemberségesebben viselkedő diákot és azzal a céllal, hogy emlékezzenek a meggyilkolt diáktársaira." - tette hozzá az igazgató.

A Táncsics Mihály Gimnáziumban egyébként több mint 40 diákot hurcoltak el 1944-ben. Voltak, akik még alig töltötték be a tizedik életévüket. Az emléktáblájuknál gyertyákat és virágokat helyeztek el ma az iskola tanulói. Kaposvárról összességében több mint 3 ezer zsidót deportáltak és alig 10 százalékuk térhetett vissza.

Címkék: holokauszt, Táncsics, megemlékezés, Kaposvár, kiállítás, kultúra