A magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb egyéniségéhez kapcsolódik a Magyar Művészeti Akadémia "Hallgatni Aranyt!" elnevezésű programja, amely a napokban Kaposvárra is megérkezett meg.

Náray Erika, Szatory Dávid és Józan László színművészek délután egy egyórás irodalmi előadással vezettek végig minket költőnk életútján a Munkácsy Mihály Gimnáziumban. Művészeink időrendben haladva mutatták be Arany János életét és versekkel színesítve követhettük a tudós költőnk pályafutását és sorsát.

Az ötletgazda. Rátóti Zoltán, színművész volt, az MMA pedig kifejezetten ehhez a programhoz egy honlapot is kialakított, hogy ingyenesen elérhető legyen számunkra is Arany több száz alkotása. Hangzóanyag formájában, kiváló színművészek tolmácsolásában. A portált werkfilmek és aktualitások is színesítik, emellett irodalomtudományi elemzések segítik Arany János műveinek elmélyültebb értelmezését.

A válogatott verseket és levelezéseket tartalmazó hanganyag neves irodalomtörténészek és előadóművészek közös munkája, amely oktatási anyagként is jól használható, vagy egyszerűen csak egy tartalmas kikapcsolódás.

A kezdeményezés nemcsak a költőnek állít emléket, hiszen az Arany-életmű jeles darabjai korunk kiemelkedő színművészeinek előadásában hangzanak el, így a gyűjtés egyfajta színművészi korlenyomatként is szolgál.

[Érdekesség: Egy művelt ember átlagosan 5-6 ezer szót ismer, míg Arany Jánosnak közel 60 ezer szó volt a zsebében.]

Címkék: Munkácsy, Arany, irodalom, költő, színész, diák, kultúra