A Rosseb bakák egyik nótájával kezdődött szombaton a barantás erőpróba ünnepélyes megnyitója. Kaposvár polgármestere, Szita Károly beszédében azt mondta: a barantások sokat tesznek a nemzeti identitás megőrzéséért is, ezért köszönet illeti őket.

A kupa résztvevői magyar táncokkal melegítettek be a verseny előtt, majd nagy izgalommal várták a próbát. Egyikük, Tóth Olivér Márk például így nyilatkozott stábunknak: "Mindegyik feladatot szeretem. A szablyavívásnál talán előny az, hogy gyorsabban mozgok, a birkózásnál pedig, hogy több évig dzsudóztam is. Az íjászatnál pedig, hogy több éve íjászkodom."

A Kapos Baranta Egyesület alelnöke, Fridrik Gábor azt mondja: a baranta egy élteforma: "Harcművészetet akkor lehet jól csinálni, ha az ember ismeri annak a népnek a történelmét, a kultúráját, amelyik az adott harcművészetet létrehozta. Nyilván, ez a miénk, ez magyar harcművészet. Ezért a saját múltunkat, a saját kultúránkat kell nagyon jól megismerni!

Így az egyesület tagjai megtanulnak rovásírni, megismerik a magyar néptáncokat és népi hangszereket. Ez a harcművészet egyre népszerűbb, sok fiatal csatlakozik az egyesülethez.

Címkék: npzene, baranta, rosseb, harcművészet, néptánc, hagyomány, magyar, Kaposvár, kultúra