Míg tavaly - Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából - a költő korának hagyományos, régi szakmáinak bemutatását kérték a gyerekektől, addig az idei esztendő pályázata az elkövetkezendő évtizedek szakmáinak bemutatása felé terelte az alkotó kedvű diákok fantáziáját.

„A jövő menő szakmái” címet viselő idei kiírás felkeltette a diákok érdeklődését, és a mai, elektronikus, digitális világban élő fiatalok sikeresen ötvözték elképzeléseiket a meglévő szakmák ismeretével.

A nyolcadik osztályos, pályaválasztás előtt álló tanulóknak meghirdetett pályázatra 19 általános, illetve általános iskolai tagintézményből 54 pályamunka érkezett.

A hagyományosnak tekinthető foglalkozások (pincér, villanyszerelő, rendőr, orvos) újragondolása mellett megjelentek a kozmikus jövőképpel vegyített elgondolások is, így aztán az űrfotózás, a légitaxis, illetve a számítógépes felhőpásztor is megelevenedett a rajzlapokon.

A rajzpályázat eredményhirdetésére 2018. november 23-án, a Somogy Megyei Kormányhivatal címertermében került sor, ahol dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott köszöntötte a diákokat, valamint Szabó Zoltán János, a Kaposvári Járási Hivatal Hatósági Főosztály Hatósági és Igazságügyi Osztályáról elmondta, hogy mi alapján bírálata és zsűrizése a rajzokat.

Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott, Harasztiáné dr. Süveges Zsuzsanna igazgató és Szabó Zoltán János adták át az ajándékokat és az elismerő okleveleket a fiataloknak.

I. helyezett: Bányai Viktória: számítógépes felhőpásztor.jpg
I. helyezett: Bányai Viktória: Számítógépes felhőpásztor.jpg

II. helyezett: Pápay Zita: Űrutazó.jpg
II. helyezett: Pápay Zita: Űrutazó.jpg

III. helyezett: Pál Bence: Gépész technikus.jpg
III. helyezett: Pál Bence: Gépész technikus.jpg
Különdíj: Zsohár Liána: A jövő idegenvezetője.jpg
Különdíj: Zsohár Liána: A jövő idegenvezetője.jpg
Különdíj: Hornyák Dominik: Kutató búvár.jpg
Különdíj: Hornyák Dominik: Kutató búvár.jpg

Címkék: SMKH, rajz, szakma, gyermek, diák, kultúra