A hétvégén (péntektől-vasárnapig) nyolcadik alkalommal rendezték meg a Református Egyházi Napok Dunántúl (REND) fesztivált. A rendezvényre, amelynek második alkalommal lehetett Kaposvár a házigazdája, nagyjából nyolcezren érkeztek.

A programok megnyitóján, Szita Károly, Kaposvár polgármestere megköszönte a város díszpolgárának, Bellai Zoltán református lelkésznek az áldozatos munkáját és azt mondta: a kaposvári református gyülekezetnek is köszönhető, hogy a város is virágzik.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pedig egy ökumenikus fórumon arról beszélt, hogy a kormánynak a jövőben is határozottan ki kell állnia a házasság értékei mellett. Novák Katalin kijelentette: a család szerepe az élet továbbadása. Stabilan kell állnunk a jövőben is a házasság értéke mellett, mert fennáll a veszély, hogy amikor "egy maroknyi kisebbség jogaiért harcolnak egyesek, elfeledkezünk a többségről".

Az államtitkár hozzátette: vannak fenyegető jelek, amelyek próbálják megbontani a család szentségét, bár ezek nem jellemzőek a világ egészére, és a média által jelentős mértékben felnagyítottak.

A kaposvári református templomban tartott beszélgetésen megjegyezte: amikor az élet továbbadásának szentségéről, a férfi és nő házasságban betöltött szerepéről, hagyományos férfi és női szerepekről beszélünk, a nyilvánosan szereplők óvatosan fogalmaznak, mert félnek attól, hogy a homofóbia vádjával illetik őket, akkor is, ha a legegyértelműbb összefüggéseket mondják ki.

Például, ha meleg párok örökbe fogadási jogáról van szó, megtorpanni látszik a logika - fűzte hozzá, és bátorságra buzdította a jelenlévőket, szavai szerint "szabad bátran beszélni nyilvánvaló kérdésekről".

Címkék: rend, református, közösség, fesztivál, család, Kaposvár, kultúra