Hat vidéki városban összesen 140 308 látogató tekintette meg a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Seuso-kincset bemutató vándorkiállítását.

"Ez az a kiállítás, amelyre mindannyian vártunk" - érzékeltette a Seuso-kincs jelentőségét és a tárlat sikerét az MNM pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az intézmény főigazgatója.

Varga Benedek emlékeztetett: a vándorkiállítás 2017 októbere és 2018 áprilisa között három-három hétig volt látható Székesfehérváron, Zalaegerszegen, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, majd Nyíregyházán.

A kiállításra műtárgyvédelmi okokból egy óra alatt legfeljebb százan léphettek be, ennek ellenére az 58 ezres Zalaegerszegen például 20 ezren nézték meg - jegyezte meg.

Varga Benedek hangsúlyozta azt is, hogy nem egyszerűen csak kiállították a tárgyakat: Dági Marianna és Mráv Zsolt kurátorok "nagyszerű, elegáns és okos" kiállítást rendeztek, amely a világon bárhol megállná a helyét.

Úgy helyezték kontextusba a kincset, hogy a laikus látogató is megérthette, mit jelentettek ezek a tárgyak a késő római korban és mi a jelentőségük ma; mindezt segítette a Narmer Stúdió által tervezett installáció - számolt be a főigazgató.

Mráv Zsolt kurátor hozzátette, hogy a látogatót szerették volna elvinni a késői római birodalom világába, és amennyire lehetséges, megismertetni vele a kincs egykori tulajdonosát is.

A Nemzeti Múzeumban június végén nyílik meg a Seuso-kincset a vándorkiállítás installációjában bemutató tárlat, amely öt-hat hónapig lesz látható; ezt követően egy új, állandó késő római kiállítás fő attrakciójaként tekinthetik meg a leletegyüttest a látogatók.

Varga Benedek elárulta, az MNM tervei között szerepel egy egész Európa késő római kincseit bemutató kiállítás, amely 2021-ben nyílhat meg.

Címkék: Seuso, kiállítás, kincs, Kaposvár, kultúra