Zsúfolásig megtelt ma a zágrábi Modern Galéria Rippl- Rónai József életmű kiállításának megnyitójára. A tárlatra a kaposvári gyűjtemény legnevesebb darabjait hozták el. Rippl-Rónai József - a magyar modern festészet első mestere című tárlaton több mint 80 alkotás látható.

A teljes életművet bemutató tárlat megnyitóján részt vett Szita Károly, Kaposvár polgármestere és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is. A tárcavezető elmondta: Rippl-Rónai arról a világról beszél, amit a horvátok és magyarok együtt töltöttek az Osztrák-Magyar Monarchiában.

A miniszter érdekességként megemlítette, hogy a művész apja sváb, anyja horvát volt, Rippl-Rónai abból a világból jön, ahol természetes volt az átjárás a különböző nemzetek és nemzetiségek kultúrája között.

"Nekünk ebben van az erőnk Európában, Közép-Európa ereje a tradicionális, hagyományos és kulturális történeti gazdagságban van" - húzta alá a miniszter.

Balog Zoltán szerint a közép-európai országokat a kommunista történelem arra ítélte, hogy mindig nyugat felé tekintsenek érdeklődéssel, kíváncsisággal és vágyakozással, de - mint hozzátette - "eljött az ideje annak, hogy ismét kíváncsiak legyünk egymásra, egymás kultúrájára Közép-Európában".

Nina Obuljen Korzinek nyitóbeszédében kiemelte: a kiállítás egy újabb értékes nemzetközi program a két ország között, ezúttal a Modern Galéria és Kaposvár között. Ez azért is nagy öröm számára, mert csütörtökön nyitották meg a felújított és kibővített pécsi Horvát Nemzeti Színházat, a tárlat pedig folytatása a rendkívül gyümölcsöző együttműködésnek.

A két tárcavezető ezt megelőzően kétoldalú tárgyalásokat folytatott. Balog Zoltán az MTI-nek elmondta: a két ország között létezik egy kulturális megállapodás, amelyet most meg szeretnének hosszabbítani újabb három évre. Ebben az együttműködésben szó lesz arról, hogy amikor Fiume (Rijeka) Európa kulturális fővárosa lesz, abban hogyan jelenjenek meg a magyar gyökerek, de szeretnék minél több magyar szerző munkáját horvátra fordítani és fordítva - hangsúlyozta.

A május 13-ig látható kiállítás a horvát Kulturális Minisztérium, a zágrábi Moder Galéria, Kaposvár, az ottani Rippl-Rónai Múzeum és a Zágrábi Magyar Intézet szervezésében valósul meg, a kurátor Géger Melinda művészettörténész.

Címkék: Zágráb, festő, művész, Rippl-Rónai, kiállítás, kultúra