Októberben indult országjáró útjára a Reformáció Emlékbizottság mozgó-kiállítása, a „Menő reformáció”, amely kifejezetten erre a célra átalakított, alacsony padlós, mintegy 17 méter hosszú csuklós buszban kapott helyett, mely egykor épp Kaposvár utcáit rótta, mint helyjáratos utasszállító. A kiállítás új megközelítésből kívánja átadni és „szállítani” az idén 500 éves reformációhoz kapcsolódó ismereteket, gondolatokat és tanításokat.

A teljesen átalakított busz fő célja, hogy az egész országot végigjárva, a vidéki települések lakóihoz is eljuttassa a reformáció történetét és értékeit, amelyet így a legfiatalabbaktól a legidősebb korosztályig bárki megtekinthet.


A fotókat és az infókat Pongrácz Máténak köszönjük!A fotókat és az infókat Pongrácz Máténak köszönjük!A fotókat és az infókat Pongrácz Máténak köszönjük!A fotókat és az infókat Pongrácz Máténak köszönjük!A fotókat és az infókat Pongrácz Máténak köszönjük!A fotókat és az infókat Pongrácz Máténak köszönjük!
A fotókat és az infókat Pongrácz Máténak köszönjük!
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A kiállítás elsősorban arról szól, hogy mit jelenthet számunkra ma a reformáció, amelyet a lelkiség, az anyanyelv, a tanulás, a család, a kép (vizualitás), a gazdaság és a vita (közélet, politika) - minden korban érvényes - témái köré fűzve mutat be kortársainkkal (Gryllus Dániellel, Polgár Judittal, Gundel Takács Gáborral, Cseri Kálmánnal fia tolmácsolásában, Benczúr Emesével, Kovács Leventével és Szabó T. Annával) készült interjúkon keresztül.

A tárlat emellett interaktív játékokkal, digitális alkalmazásokkal, önmagukon túlmutató kiállítási tárgyakkal és installációkkal hozza közelebb a félezer éve útjára indult, és azóta a mindennapjainkba beépült vallási megújulási mozgalom értékeit.

A busz külső része a magyarországi reformáció történetével ismerteti meg a látogatót egy idővonal segítségével. A jármű ablakaiból negyven protestáns arc tekint ki, Luther, Kálvin és Melanchthon mellett a magyarországi reformáció egyházainak jeles képviselői, fejedelmek, írók, költők, zeneszerzők, politikusok. Az ő életükkel, egyházukhoz való kötődésükkel is megismerkedhetnek azok, akik „útitársaikká” válnak, és megtekintik a kiállítást.

A mozgó kiállítást szombaton és vasárnap az evangélikus templom (Kaposvár, Kossuth L. u. 39.) előtt lehet megtekinteni.

Címkék: reformáció, evangélikus, busz, kultúra