A kaposvári tankerülethez 140 település tartozik 16 ezer diákkal. Általános iskolai, szak és normál gimnáziumi kollégiumi és alapfokú művészetoktatási és más feladatokat látnak el. A korábbi finanszírozási gondokat sikerült megoldani és csak bérekre 12 és fél milliárd forintot fordítanak.

- Nagyon fontosnak tartom, hogy az idei évet már az intézményvezetők bevonásával egy közös költségvetési tervezéssel hoztuk létre és ennek végrehajtása én azt gondolom megadta azt a stabil állapotot, amire nagy igényünk volt. Ez az alapja a jövőnek is - mondta a Kaposvári Tankerület igazgatója, Stcikel Péter.

Az intézmények nagy hangsúlyt fektetnek a tehetséges gyerekek felkarolására és taníttatására.

Az Arany János Tehetséggondozó Program 2000-ben indult és a Táncsics Gimnázium az egyik műhelye. Az ide kerülő diákok nagy többsége a felsőoktatásban folytatja tanulmányait. A program hatásáról egy átfogó kutatás készült nemrég.

- Összehassonlították azt, hogy mi történne egy tanuló életpályájában hogyha nem kerülne be ebbe a programba. Közgadaságilag, pénzügyileg kifejezehető hihetetlen horribilis előnyt jelent ez. Tehát ezeket a tanulókat mi egy értelmiségi életpályára készítjük föl - foglalta össze a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója, Reöthy Ferenc.

A szociális hátrányú diákok oktatása mellett fontos a sajátos nevelési igényű tanulók felkészítése is. Ezt a munkát a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ végzi.

A Bárcziban a nyolcvanas évek közepe óta foglalkoznak sajátos neveélis igényű gyerekekkel. Az azóta eltelt időszakban beérett a munka és egyre több különleges minősítést kapott meg az intézmény.

- Ez azért nagyon fontos a gyerekeink számára is, mert az önértékelésük nő. Magabiztosabbá kell válniuk, érzik ők is, hogy nagyon jól teljesítenek és ez rengeteg magatartás problémát és konfliktus helyzetet old meg - mondta a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ igazgatója, Benczéné Csorba Margit.

Stickel Péter igazgató elmondta, a tankerület szakmai alpelvei a jövőben sem változnak. Ezek az esélyteremtés, a felzárkóztatás és a tehetséggondozás.

Címkék: tankerület, bárczi, diák, iskola, kultúra