Tízen vehettek át Pro Architectura díjat kedden az Országházban a magyar építészeti kultúra népszerűsítésében, a minőségi épített környezet létrehozásában elért kiemelkedő eredményükért. Az elismeréseket Lázár János adta át.

Megóvni, létrehozni és minőséget hirdetni - ennek a három dolognak a felelősségét emelte ki a díjátadón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
"Egy radikálisan változó, gyorsan átalakuló, a digitalizációban haladó, automatizációt a zászlajára tűző világban rendkívül fontos megóvni az elmúlt évszázadban felhalmozott értékeket." - fogalmazott Lázár János.

Az építészeti közéletben és építészeti oktatásban elért kiváló eredményeiért Pro Architectura díjban részesült L. Balogh Krisztina, aki építész- és településtervezőként, főépítészként, kiadványok szerkesztőjeként, események szervezőjeként hozzájárult Kaposvár fejlesztéséhez, értékeinek megőrzéséhez. Szintén ebben a kategóriában ismerték el az Építészfórum Kiadói Kft.-t, amely létrehozta az Építészfórumot, a építészet online felületét, egy naponta frissülő, digitális kortárs építészeti archívumot.

L Balogh Krisztina IMCS projektismertetést tart a kaposvári városházán (Fotó: Facebook)
L Balogh Krisztina IMCS projektismertetést tart a kaposvári városházán (Fotó: Facebook)

Továbbá a díjban részesült jeles építészeti, városépítészeti, tájépítészeti, belsőépítészeti alkotás létrehozásában kifejtett építészeti-tervezői tevékenység kategóriában a 4 plusz Építész Stúdió Kft. az Újpest főterén álló Egek királynéja főplébánia épületének megújításáért; Csontos Györgyi egy hajdanvolt ózdi gyárépület kulturális értékek megőrzése melletti újrahasznosításáért;

Füzes András egy Tokaj belvárosában álló régi fogadónak az eredeti épületet megjelenésében is visszahozó kávézóvá alakításáért; a GALESZ és LENZSÉR Építészeti, Mérnöki és Szolgáltató Kft. a Budapest belvárosában felépült, eredetileg nyomda-, később lakóépületből a mai Eiffel Palace megalkotásáért; a Kistelegdi 2008 Építész Tervező Kft. a Komló területén lévő gyárépületet egyedülálló tervezési módszerrel fejlesztő építészeti projekt megvalósításáért; valamint Salamin Miklós a Szerencsi Cukorgyár régi raktárépületének az eredeti állapotot helyreállító, értékeket megőrző újrahasznosítási koncepciójáért.

Az építtető kategóriában a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. vehetett át díjat egyes vasútfejlesztési projektekben megvalósuló magas minőségű építészeti fejlesztési tevékenységéért. Ugyancsak Pro Architectura díjat kapott Rostás Árpád asztalosmester kiemelkedő építészeti alkotások megvalósításában közreműködő kivitelezőként.

A Pro Architectura díjat a minőségi épített környezet létrehozásában, az építészeti értékek megóvásában, az építészeti szemléletformálásban kifejtett tevékenységért adják át évről évre. A díjat egy legfeljebb kilenc tagból álló szakmai bíráló bizottság véleményezése és rangsorolása alapján adományozzák. A díjhoz egymillió forint értékű pénzjutalom és oklevél jár.

Címkék: L. Balogh Krisztina, Pro Architectura, főépítész, díj, kultúra, Kaposvár