Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért.
Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

Húsz évvel később Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt illetve az óceánok szennyezettségét – látva kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként, a közös felelősségre hívják fel a figyelmet.

101210169   a fold  h.szabo sandor felvetele.jpg

Ennek érdekében 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömeg-felvonulásoktól kezdve, szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától, falusi majálisokig, sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában, a környezetbarát, fenntartható társadalom közös vágyával. Magyarország 1990-ben csatlakozott a mozgalomhoz.

101210168   a fold  h.szabo sandor felvetele.jpg

A 27. alkalommal ünnelept jeles nap alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte 192 országba, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A rendezvényeken előreláthatólag, több mint egy milliárd ember cselekszik egy időben. A föld napja ma már a világ legnagyobb környezeti eseménye.

A mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

A jeles nap alkalmából megmutatjuk H. Szabó Sándor felvételein keresztül, hogy milyen csodálatosan néz ki a magyar föld a magasból, az év négy évszakának különböző időpontjaiban.


H. Szabó Sándor felvételeiH. Szabó Sándor felvételeiH. Szabó Sándor felvételeiH. Szabó Sándor felvételeiH. Szabó Sándor felvételeiH. Szabó Sándor felvételeiH. Szabó Sándor felvételeiH. Szabó Sándor felvételeiH. Szabó Sándor felvételeiH. Szabó Sándor felvételeiH. Szabó Sándor felvételeiH. Szabó Sándor felvételeiH. Szabó Sándor felvételeiH. Szabó Sándor felvételeiH. Szabó Sándor felvételeiH. Szabó Sándor felvételei
H. Szabó Sándor felvételei
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Címkék: légifotó, H. Szabó Sándor, Föld napja, galéria, környezetvédelem, kultúra