A mai napon szavakat és kifejezéseket gyűjöttek a Compass Egyesület külföldi fiataljai a gyűlöletbeszédek ellen. Az Európán kívülről érkezett fiatalok azt mondták: Kaposváron nem találkoztak hátrányos megkülönböztetéssel. Egy bangladesi diák szerint nyitottak a városlakók.

"Nagyon kellemesen és biztonságban érzem magam Kapováron. Nem találkoztam még diszkriminációval. Szerintem segítőkészek itt az emberek." - mondta el Towhidul Islam, a Compass Egyesület önkéntese.

Az egyesület önkéntesei sokat tesznek azért, hogy az emberek elfogadóak legyenek és ne pusztán a külső jegyek alapján ítéljenek.

Egly Kyra, a Compass Egyesület nemzetközi projekt koordinátora kielemte, hogy nagyon sok szempont miatt diszkrimálnak az emberek:
"Hogy, hogyan néz ki. Hogy milyen a vallása, hogy mit hallok a médiában, mit mond a szomszéd néni. Sokkal jobb az ha én alkotom meg a véleményemet bizonyos emberekről, népcsoportokról, és nem más befolyásolja az én véleményemet."

Compass

A kaposvári óvodákban is egyre több az idegen anyanyelvű ovis a Kaposvári Egyetem legfrissebb kutatása szerint. A külföldi diákok befogadását a pedagógusok sokban segíthetik.

"Azt tapasztaljuk, hogy a pedagógusok félnek, de lelkesek. Úgy látom, hogy elsősorban tőlünk kérnek segítséget, mert mi foglalkozunk ilyen témával." - árulta el Kövérné Nagyházi Erzsébet, a Kaposvári Egyetem
adjunktusa.

Az elfogadás témájában rendezett most szakmai napokat az egyetem roma szakkollégiuma is. Az itt elhangzottakat egy kötetben dolgoznák fel.

A Roma Szakkollégium vezető tanára szerint az igazi cél az, hogy egy tanulmánykötetet állítsanak össze a témában. Továbbá az egyetem és a pedagógiai kar célja között van, hogy majd ebből egy képzést tudjanak összeállítani - tette hozzá Dr. Kovács Zoltán.

A pedagógusok így abban is segtíséget kaphatnak, hogy hogyan segítsék a gyerekek beilleszkedését a közösségekbe.

Címkék: Roma Szakkollégium, Compass Egyesület, diszkrimináció, Egyetem, Kaposvár, kultúra