A katolikus egyházban a mindenszentek ünnepe előzi meg a halottak napját. November első napján az egyház szentjeire emlékeznek. A halottak napja kapcsán fontosnak tartják, eleink emlékének ápolását, mert ha ez nem történik meg, akkor rólunk, még élőkről sem emlékezik meg az utókor és jeltelenül tűnünk el a világból.

- Az embernek mély, spirituális kötödése az őseihez. Igénye van arra nézve, hogy ápolja azoknak az emlékét, akiktől ő maga is az életét kapta, akik számára a kultúrát átadták, akiknek a tudásán a saját tudását iskolázta, gyarapította - mondta Rumszauer Miklós plébános .

A reformátusoknál nem egyházi ünnep a halottak napja, de megemlékeznek az eltávozottakról.

- Hogyha az ember úgy látja a maga életét és a szerettei életét, hogy megszülettünk, élünk, meghalunk és nincs tovább, akkor ez egy szomorú ünnep. Ha azzal a bizonyossággal élünk, hogy az Úristen gondolatában örök életünk van, akkor úgy tudunk elmenni a temetőbe is, hogy lélekben ott látjuk az Úristen mennyei házában azokat, akiket innen a földről elbocsátottunk - foglalta össze Bellai Zoltán lelkész.

Egyek, 2016. október 29. Feszületek a kálváriadombon naplementekor az egyeki lezárt kálváriatemetőben a közelgő mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt 2016. október 28-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Egyek, 2016. október 29. Feszületek a kálváriadombon naplementekor az egyeki lezárt kálváriatemetőben a közelgő mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt 2016. október 28-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az evangélikusok a vigasztalásra helyezik a hangsúlyt. Egy olyan légkört próbálnak teremteni a hozzájuk betérőknek, amelyben megtalálják a közösség örömét és nem a fájdalmat érzik az eltávozottak kapcsán.

- Hitünk szerint az örök életben az Úristen vár minket, ezért mi ilyenkor egy picit a pozitív oldalát próbáljuk ennek az ünnepnek megkeresni, megtatálni - mondta Pongrácz Máté lelkész.

Ezekben a napokban felekezettől, hitvallástól függetlenül szinte mindenki megáll egy perce, hogy felidézze magában azokat a pillanatokat, amelyeket az eltávozottakkal töltött.

Címkék: vallás, mindenszentek, halottak napja, kultúra