"Akkor, amikor azt mondtuk, hogy nem lesz zavartalan a tanévkezdés, az országot járva azt tapasztaljuk a titkároktól való jelzés alapján, hogy bizony nehézségek vannak" - így kezdte a Pedagógusok Szakszervezetének titkári tanévnyitóját Kaposváron a szervezet országos elnöke. Galló Istvánné szerint az idei tanév egyik gondja a szakképzés átalakítása.

"Egy olyan előkészítetlen átalakluláson megy át a szakképzés, amire az intézmények, amire az intézményekben a pedagógusok nem tudtak felkészülni, későn jelentek meg a jogszabályok" - tette hozzá Galló Istvánné.

Január elsejétől átalakul a KLIK és 58 tankerület veszi át a feladatokat. A szakszervezeti vezető elmondta, nem tudják még, hogy ebben a rendszerben hol lesz az iskolák helye, milyen lesz a gazdálkodása, az igazgatók munkáltatói jogköre, lesz-e autonómiája az intézményeknek. A nyugdíj előtt hét évvel álló és portfolióval nem rendelkező pedagógusok visszasorolása is aggályos a szakszervezet szerint, mivel a törvény nem írja elő nekik a minősítést.

"A Pedagógus Szakszervezet Alkotmánybírósághoz is fordul ez ügyben, de most bejelentették azt, hogy megcsinálhatják a portfoliójukat és ha sikerül, január eggyel, akkor ismételtem magkapják a pedagógus kettő besorolást, illetve visszamenőlegesen megkapják januáértól, illetve a 70 ezer forintot nem kell befizetniük" - válaszolta Szigethy Mariann, a Pedagósusok Szakszervezetének megyei elnöke.

A minisztérium ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta szeptember elején, hogy a kormány döntésének értelmében azok a pedagógusok, akik 7 évvel a nyugdíj előtt állnak, nem vettek részt minősítésen és automatikusan, minősítés nélkül Pedagógus I. fokozatból Pedagógus II.-be kerülnek.

Címkék: Galló Istvánné, pedagógusok, tanévnyitó, szakszervezet, kultúra