A Karisz Kisebbségi Egyesület programjában 10 roma leány vett részt, akik 10-16 év közötti korosztályúak. A gyerekek előadásokat hallgathattak arról, hogyan legyenek büszkék identitásukra, ne szégyelljék, hogy roma származásúak. Továbbá még többet megtudhattak népük hagyományairól, gasztronómiájáról, kultúrájáról. Egy közös megemlékezést is tartottak a roma holokausztról.

null

A program célja az is volt, hogy az egészséges táplálkozásra és a mindennapi higiéniára hívják fel a figyelmet. De szó esett a fiatalokra leselkedő veszélyekről, mint például a drogok, alkohol, a dohányzás, a korai szexuális élet vagy a családon belüli bántalmazás. A pszichológiai tanácsadásokon a tanulást könnyítő tréningeket és sport programokat is szerveztek a roma fiataloknak. Természetesen jutott idő a kirándulásra is. Volt, aki először járt a Balatonnál, vagy a Rippl-Rónai Múzeumban. A nyílt napon pedig nem csak a gyerekeket, hanem a szüleiket is vendégül látták.

null

Iskolakezdésre pedig tanszereket, ruhát, cipőt is kaptak a programban résztvevők. Sokuknak ez nagy segítség volt, ugyanis a szegény körülményeik miatt nem tudták ezeket megvásárolni. A legtöbb érintett gyermek családjában a fő probléma a munkanélküliség és az alul iskolázottság. A programot koordináló Karisz Kisebbségi Egyesület szerint fontos, hogy a felnőttek gondolkodásán is változtassanak, hogy gyermekeik ne úgy éljék le életüket, mint ők és próbáljanak kitörni a szegénységből. Ez nagy feladat tudják, de nem adják fel. Reménykednek a program további folytatásában, ismét beadták pályázatukat. A céljuk, hogy minél több gyereket vonhassanak be a felzárkóztatási programba, valamint azokkal, akikkel már megkezdték a munkát, végig tudják követni és segíteni iskolás éveiket.

Címkék: Emberi Erőforrások Minisztériuma, lányok, roma, pályázat, kultúra