A pályázat egyik nyertese a kaposvári Móricz Zsigmond Szakképző iskola. A mezőgazdasági szakmákat oktató intézmény vezetői alapvető feldatuknak tartják, hogy diákjaikkal elsajátíttassák a fenntartható fejlődés elveinek megfelelő gondolkodást. A gazdálkodásra használt földterületeteket például évről-évre kiaknázzák.

- Tavaly ősszel telepítettünk egy kis gyümölcsöst, a növényi diverzitás központ jóvoltából 50 hagyományos, tájjellegű gyümölcsfajtát telepítettünk el itt az iskola tankertjében. Ez is azt a célt szolgálja, hogy megőrizzük ezeket a fajtákat, bemutassuk ezeket a fajtákat - mondta az iskola gyakorlati oktatásvezetője, Princz Zoltán.

A diákok lassanként maguk is fontosnak tartják, hogy figyeljenek környezetükre.

null

Az igali általános iskolában a szelektív gyűjtésről és a hulladékhasznosításról tart előadást társainak az egyik diák. Az intézményben régóta természetvédelmi és természetközeli szakkörök működnek.

- A gyerekeink igen eltérő környezetből jönnek és nagyon szeretnénk kialakítani náluk egy olyan szemlélet módot, amit a felnőtt életükben tovább tudnak folytatni. A környezet szeretetére, tudatosságára, a megvédésére, a takarékosságra épülő olyan szemléletet, ami beépül a mindennapjaikba és a felnőtté válásukban is segít - foglalta össze az igali Batthyány Károly Általános Iskola igazgatója, Madarázsné Fekete Ágnes.

A Móricz Zsigmond szakképző és az igali általános iskola mellett Ökoiskola címet nyert méga Somogyból a balatonszárszói, a gödrei, a somogyvári és a balatonföldvári iskola is, így már országosan 900-ra nőtt azoknak az intézményeknek a száma, amelyek környezettudatosan működnek és erre nevelnek.

Címkék: öko, iskola, somogy, kultúra