A compó őshonos halunk, mely igen nagy népszerűségnek örvend, és nem csak a horgászok körében. Zömök, mérsékelten magas és oldalról enyhén lapított testét apró pikkelyek fedik. Feje aránylag nagy, orra hosszú, szeme viszont kicsi. Csúcsba nyíló száj, húsos ajak és a szájszegletben található két bajusz jellemzi. Színezete változatos, az irizáló zöldtől az óaranyon át a majdnem feketéig változó, úszói nagyok, lekerekítettek - írja a Magyar Haltani Társaság.

A népi mendemondák "haldoktora" az egyik legtetszetősebb faja halfaunánknak. A compó nyálkájának gyógyító hatásáról már az ókori görögök rómaiak is írtak, a régi halászemberek pedig azt állították, hogy a sérült halak előszeretettel dörgölőznek a compóhoz ...


Táplálkozását tekintve nem válogatós, mindenevőként a táplálékában egyaránt szerepelnek planktonikus és fenéklakó állatok, növényi magvak és hajtások, valamint bomló szerves anyagok.

Szinte az ország egész területén megtalálható napjainkban is, de állományai a számára megfelelő élőhelyek megszűnésével párhuzamosan csökkenek vagy stagnálnak. Emiatt a fajt tilalmi idő (05.02.-06.15.), méretkorlátozás (min. 25 cm) és darabkorlátozás (max. 3 db/nap) is védi.

Húsa kissé szálkás, de kitűnő ízű, ezért számos országban a haltermelésbe aktívan bevont faj, melyben horgászatilag és halgazdaságilag is nagy potenciál rejlik.

Címkék: compó, Magyar Haltani Társaság, márna, közönségszavazás, horgász, kultúra