Nagybánya térsége - ahogy a település neve is mutatja - ősidők óta rendkívül gazdag ásványi anyagokban; a középkorban már igen jelentős volt arrafelé például az arany és az ezüst kitermelése. A bányászok azonban nemcsak ezekből a nemesfémekből hoztak sokat a felszínre, hanem azokból a különféle ásványokból is, amelyeket keddtől a kaposvári érdeklődők is megtekinthetnek.

"Ezeknek az ásványoknak az összetétele és a formagazdagsága az, ami igazán különlegessé és értékessé teszi őket. Szépségükre számos nemesi família is rácsodálkozott az évszázadok alatt, sokszor a királyi családok kincseskamráiba is jutott ezekből." - mondta a tárlat megnyitóján Ábrahám Levente, a Rippl-Rónai Múzeum igazgatója.


Nézegessen gyönyörű ásványokat!Nézegessen gyönyörű ásványokat!Nézegessen gyönyörű ásványokat!Nézegessen gyönyörű ásványokat!Nézegessen gyönyörű ásványokat!Nézegessen gyönyörű ásványokat!Nézegessen gyönyörű ásványokat!Nézegessen gyönyörű ásványokat!Nézegessen gyönyörű ásványokat!Nézegessen gyönyörű ásványokat!Nézegessen gyönyörű ásványokat!Nézegessen gyönyörű ásványokat!Nézegessen gyönyörű ásványokat!Nézegessen gyönyörű ásványokat!Nézegessen gyönyörű ásványokat!Nézegessen gyönyörű ásványokat!Nézegessen gyönyörű ásványokat!Nézegessen gyönyörű ásványokat!Nézegessen gyönyörű ásványokat!Nézegessen gyönyörű ásványokat!Nézegessen gyönyörű ásványokat!Nézegessen gyönyörű ásványokat!Nézegessen gyönyörű ásványokat!Nézegessen gyönyörű ásványokat!Nézegessen gyönyörű ásványokat!Nézegessen gyönyörű ásványokat!Nézegessen gyönyörű ásványokat!Nézegessen gyönyörű ásványokat!
Nézegessen gyönyörű ásványokat!
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Ioan Denut professzor, a gyűjteményt jegyző, nagybányai Victor Gorduza Ásványtani Múzeum igazgatójától megtudtuk: a település környékén eddig kilenc olyan ásványt találtak, amely akkoriban világviszonylatban is ritkaságnak és újdonságnak számított.

Címkék: bánya, ásvány, bányász, Rippl, kincs, múzeum, tárlat, kiállítás, kultúra