Az Európa Könyvkiadó Christie rajongóit az írónő születésének keddi 125. évfordulója alkalmából kérte fel arra, hogy válasszák ki legkedvesebb regényüket az életműből.  

A kiadó közleménye szerint a szavazáson a Tíz kicsi néger a voksok 26 százalékát kapta, így megelőzte a szintén nagyon népszerű Poirot-történeteket: a Gyilkosság az Orient expresszen, valamint a Halál a Níluson című krimiket.

A három legkedveltebb regényt októberben egy kötetben jelenteti meg az Európa Könyvkiadó.

A magyar Christie-rajongók a nemzetközi szavazáson is voksoltak kedvencükre. Mint a közleményben kiemelik, az amerikai, az angol és a brazil olvasók mellett a magyarok voltak a legaktívabbak.

A nemzetközi voksolást is a Tíz kicsi néger nyerte, és a második helyre szintén a Gyilkosság az Orient expresszen került. A harmadik helyet azonban Az Ackroyd-gyilkosság foglalja el a nemzetközi listán. A Christie hagyatékának gondozói által szervezett közvélemény-kutatásban több mint 15 ezer válaszadó vett részt, 21 százalékuk szavazott a Tíz kicsi négerre.

A Tíz kicsi néger tíz idegenről szól, akik egy szigeten ragadnak, majd miután rejtélyes körülmények között néhányan meghalnak, a többiek rájönnek, hogy valószínűleg egy gyilkos van közöttük. Ebben a regényben Christie két kedvenc nyomozó hőse - Miss Marple és Hercule Poirot - közül egyik sem szerepel, de a művet világszerte több mint százmillió példányban adták el. Számos filmadaptáció készült belőle és 1943-ban Agatha Christie még egy színpadi változatot is írt a könyvből, így bevonult minden idők legnépszerűbb regényei közé. Télen mutatják be azt a háromrészes minisorozatot, amelyet a BBC forgatott Agatha Christie legsikeresebb regényéből.

Az írónő unokája, Mathew Prichard szerint a krimi sikere a remekül bonyolított történetnek köszönhető, amely az első kiadás óta lenyűgözi és szórakoztatja a közönséget.

A brit krimikirálynő 1890. szeptember 15-én született és 85 évesen hunyt el.

Címkék: Agatha Christie, regény, olvas, krimi, kultúra