Vidnyánszky Attila, a Kaposvári Egyetem művészeti rektorhelyettese, a Nemzeti Színház vezetője kiemelte: az országosan egyedülálló kezdeményezés célja az volt, hogy a képzés világát közelebb hozzák a színházakhoz. Ennek eredményeként a Kaposvári Egyetem elsőéves hallgatói szeptembertől kéthetes ciklusokban az elméleti képzést Kaposváron, míg a gyakorlati képzést a Vörösmarty Színházban kapják.

Vidnyánszky Attila úgy fogalmazott, a székesfehérvári színház az ország egyik legizgalmasabb műhelye, tele ambíciókkal, ezért külön öröm, hogy egy ilyen komoly tervekkel és eredményekkel rendelkező teátrumba kerülnek a fiatalok gyakorlati képzésre.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a kezdeményezést a műszaki területen megvalósuló duális képzéshez hasonlította, mely az Óbudai és a Corvinus egyetemek által már jelen van a városban.

Hozzátette, a Kaposvári Egyetem és a Vörösmarty Színház együttműködésével már a humán területen is megmutathatja magát a Székesfehérvár, emellett a képzéssel a színház szakmai jövőjét is biztosíthatják.

Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója hangsúlyozta, hogy az utánpótlás-nevelés nem újdonság a színházi szakmában: így jöttek létre a színházak mellett stúdiók Kaposváron Pécsett, Debrecenben, Miskolcon, de ezek nem felsőfokú oktatási célokkal, hanem a gyakorlati képzés ambíciójával.

Hozzátette, a Kaposvári Egyetem a Nemzeti Színházzal és a veszprémi színházzal együttműködve is nevelt már színészutánpótlást. Mint mondta, az azonban egyedülálló, első kísérleti próbálkozás, hogy a gyakorlati képzés helyszínét, kereteit és tanári karát is egy konkrét színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház adja.

Az igazgató külön felhívta a figyelmet az első találkozásnak helyt adó Pelikán Kamaraszínházra, amelyet a fiatalok színházává szeretnék tenni. Ezért itt a középiskolások beavatószínházi programokon az oktatáshoz szervesen kapcsolódó és a társulat műsorán levő színielőadások keresztmetszeteit ismerhetik meg.

A tervek szerint a későbbiekben gyakorlaton levő hallgatók is önálló előadásokat hoznak majd létre itt.

Címkék: Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, Kaposvári Egyetem, kultúra