Kaposvár polgármestere a Városligetben mondta el ünnepi beszédét csütörtökön este nyolc órakor. A beszéd kivonatát alább tesszük közzé, ide kattintva pedig vágatlanul meg is lehet nézni/hallgatni, mit mondott Szita Károly az államalapítás, a szabadság, a közös cselekvés, Európa és a mai kor kihívásaival kapcsolatban.

Ezer éve is van talán annak, hogy mi, magyarok rendre megfogalmazzuk jókívánságainkat, vágyainkat, reményeinket magunk, s az utánunk következők számára. És bizonyos, hogy a békesség és a nyugalom mindig ott volt álmaink között. Amikor gondok sereglettek előttünk, azért imádkoztunk, hogy elháríthassuk a bajt, hogy óvjuk azt, amit megszereztünk, amit megépítettünk.

Mi, Szent István és Koppány örökösei ezer év után üzenhetjük az egykor volt magyaroknak: a hazát megtartottuk,  tovább építettük, és ma szabad emberekként óvjuk magyarságunkat a Kárpát-medence azon táján, amit ránk hagytatok. Nem engedtünk semmiből, ami magyarságunkat gyengíthette volna, ami veszélyt jelenthetett volna arra, amit erős karok és bölcs gondolatok szereztek meg számunkra!

Nyakas nép vagyunk mi, tudta, s tudja ezt ma is Európa. Tudják más nemzetek mindahányan. De tudják azt is, hogy ránk, magyarokra mindig számíthatnak! Bármikor bárhová sodorta a magyarokat a történelem, mi mindig jó európaiak voltunk. Jó európaiak, mert megvédtük kontinensünk határait, gyarapítottuk szellemi örökségét, védelmeztük erkölcsi fundamentumait, s kiálltunk mindig Istenünk s hazánk érdekében!

A világ története mindig új utakra, új kihívásokhoz vezet bennünket. Alig negyed századdal azután, hogy megvívtunk szabadságunkért, s hogy hozzáláttunk lepusztított országunk újjáépítéséhez, szóval alig negyed századdal e felemelő pillanat után most új kihívások állnak előttünk.

Nem kevesebb a dolgunk, mint a zavaros világ új veszélyeivel szemben is megteremteni a kaposváriak biztonságát! A rest várja, mi történik, a bölcs azonban tervezi a holnapot. Mi, kaposváriak sosem voltunk restek, és eddig is volt bölcsességünk a közös tervezéshez, a közös cselekvéshez. Ezért állhatunk ma itt, szép városunkban, büszke polgárokként!

És itt van az újabb, a legnagyobb kihívás előttünk. A világ szinte felborult. Még távol tőlünk, de már nagyon is közel. Amikor százezrek, milliók indulnak útnak, hogy jobb megélhetést biztosítsanak maguknak, amikor lassan tíz és százmilliók lesznek Európa határainak közelében, akkor bizony nyugodtan mondhatjuk: a világ történelmének eddigi legnagyobb népvándorlása előtt s közben vagyunk.

És ismét csak ránk vár a feladat – amint azt nap mint nap látjuk – hogy védelmezzük Európát. Nemcsak a földrajzi, hanem a hagyományai, értékei szerinti Európát, s annak nemzeteit is. Megint mi, magyarok állunk a határnál, s nekünk kell cselekednünk Európa más nemzetei helyett is.

Ám hiszek és bízom valamennyiünk kipróbált erejében és bölcsességében. Hiszek abban, hogy együtt úrrá tudunk lenni az újabb nehézségeken is.

Ebben kérem a kaposváriak közös cselekvését, támogatását, ehhez ajánlom mindannyiunknak az ezredévnyi magyarság tapasztalatait, s ehhez kérem a Jóisten segítségét!

Kaposszerdahelyen a helyi nyugdíjas egyesület tagjai, a szennai iskola diákjai és helyi művészek léptek fel augusztus 20-án délelőtt. Az ünnepségen helyben sütött kenyeret is szentelnek, amit a jelenlévők között osztottak szét.

A kenyérszentelés hagyományának és hátterének részleteiről Nyéky Kálmán atyánál érdeklődtünk:

Somogy megye és Kaposvár képviselői a Kossuth téren, a Szent István-domborműnél koszorúkkal és virágokkal tisztelegtek államalapító királyunk emléke előtt, majd a programok sora a székesegyházban celebrált ünnepi szentmisével folytatódott.

A zászlófelvonás kapcsán jegyeznénk meg: "Erő az, hűség és remény ..." Az alábbi videóban, a nemzeti lobogó vonatkozásában hangzik el ez az idézet.

Alább Dr. Neszményi Zsolt, Somogy megyei kormánymegbízott ünnepi gondolatait közöljük:

Somogyi Polgárok, Kedves Barátaim!

Nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án államalapító Szent Istvánt, a független keresztény magyar állam, az önálló magyar királyság megteremtését ünnepeljük. Szent István állama a jövőről szólt. Erős, a nyugati világhoz kapcsolódó, a kereszténység felé forduló államról, olyanról, amely képes arra, hogy szolgálja polgárait, de elvárja tőlük, hogy közös államuk közös céljait szolgálják maguk is elvégzett munkájukkal, tehetségükkel és szorgalmukkal. István király a kereszténnyé vált magyarság első uralkodója, a szakrális hagyomány szerint országunk és nemzetünk mennyei patrónusa. Tanításai örökérvényűek. István jó államot szeretett volna építeni.

A jó állam az, amikor a polgár számíthat az államszervezetre, s amikor az állam nem akar többet polgáraitól, mint amennyit képes maga megtenni értük. Amikor erős államot akarunk, akkor az erős országot, benne erős polgárokat jelent, amikor jól szervezett államot akarunk, akkor az a polgárokat szolgáló államot jelent.

Mi mai magyarok vagyunk az összekötő kapocs múlt és jövő között, vagy ahogyan József Attila fogalmaz: „múlt jelen, s jövendő” az egyes ember. Azt kérem Önöktől, hogy legyenek hűséges őrzői és képviselői István király intelmeinek, amelyek nélkül ma, ezer év múltán sem állhat fenn sem erős haza, sem szerető család, sem boldog magyar ember. Ehhez kérem somogyi honfitársaim segítségét!

Címkék: lobogó, huszár, augusztus 20, zászló, katona, megye, Somogy, Kaposvár, ünnep, kultúra