Rengeteg dolgot kell vásárolni ahhoz, hogy elkezdhesse a tanévet egy-egy gyermek. Az elmúlt évben egy elsős iskolakezdése akár 50 ezer forintba is kerülhetett. A szülőknek ilyenkor mélyen a zsebükbe kell nyúlni.

A Kaposvári Villamossági Gyárban tavaly mintegy 80 dolgozó 3 ezer, illetve 6 ezer forint iskolakezdési támogatást kapott. Idén is hasonló nagyságrendben segítik a családokat.

- Minden támogatás iskolakezdéskor nagyon jól jön úgy gondolom minden családnak ahol iskolás korú gyermekek vannak. Hol a tankönyvekben segítséget nyújt, hol tanszervásárlásnál, füzetek, ceruza. Tehát úgy gondolom, hogy egész sok mindenben tudnak segíteni ezen a téren - mondta Némethné Jani Rózsa, a Kaposvári Villamossági Gyár csoportvezetője.

A Kaposvári Villamossági Gyár Kft. évtizedek óta próbálja segíteni a szülőket a nem olcsó iskolakezdésben.

- Jellemzően a KVGY Kft. nem a legjobban fizetett, vagy fizető gyárak közé tartozik és szerintem a családoknak a 3, vagy 6 ezer forintos támogatás az augusztusi hónap folyamán nagy segítség ahhoz, hogy a több tízezer forintos iskolakezdési támogatásban szerepet vállaljon - tette hozzá Szalai Gyula, a Kaposvári Villamossági Gyár igazgatója.

Drága mulatság az iskolakezdés
Drága mulatság az iskolakezdés

Az egyik kaposvári háztartási cikkeket áruló üzletben is megkapják a dolgozók augusztusban a fizetésük mellett az iskolakezdési támogatást. Itt függően sok mindentól 5 és 50 ezret adnak egyszer egy évben.

- A beiskolázási utalvány egy rendkívül előnyös cafeteria elem, amiot mi nagyon szívesen alkalmazunk. Egyrészt amiatt, mert kedvező hatással van a dolgozókra is és egéászen biztos, hogy a fizetését azt iskolaszerre és nem másra költi, valamint rendkívül előnyös magának cégnek is, hisz maga a cafeteria egy olyan kedvezményt jelent jelenlegi adózási érában, ami kedvezményes járulékfizetést ad - válaszolta Maráz Ferenc, a Marázplast ügyvezetője.

A támogatás adható, nem kötelező, annak igényléséhez egyetlen nyilatkozat kitöltésre van szükség, amit a munkáltatónak kell átadni. A családi pótlékra jogosult szülő és a vele egy háztartásban élő házastársa is igényelheti a támogatást. Így mindkét szülő is kérheti munkáltatójától az iskolakezdési támogatást és annak összege gyermekenként akár 63 000 forint is lehet.

Címkék: iskolakezdés, munkahely, támogatás, Kaposvár, kultúra