Kulturális örökségünk hatalmas, hiszen Rippl-Rónai Józsefen kívül Vaszary János és Galimberti Sándor is Kaposvárról indult. Így büszkén mondhatjuk, hogy a somogyi megyeszékhely három festőóriást is adott a világnak.

Ez viszont minket, kaposváriakat kötelez. Kötelez arra, hogy ápoljuk kulturális örökségünket. Ezért is indította útjára a város a Rippl-Rónai Fesztivált, ezért újította fel Rippl egykori lakóhelyéül szolgáló Róma villát.

A villában kapott helyet az Év kiállításának választott Andrássy-ebédlő, melyet 1897-ben Andrássy Tivadar gróf rendelt meg budai villájába. A Rippl-Rónai által megálmodott ebédlő ólomüvegeivel, bútoraival Európában is egyedülálló iparművészeti alkotásnak számít.    

Május végén, Rippl-Rónai születésének időpontjában Kaposváron a művészet mindenki számára elérhető lesz az utcán, a kiállítótereken, a koncerteken, a múzeumokban. Kicsi és nagy egyaránt belekóstolhat ebbe a színekkel teli városba, Rippl-Rónai József által kedvelt hangulatba.  

Részletes program itt és itt.

A fesztivál egy páratlan gyűjtemény megnyitójával tárja szélesre kapuit: Rippl-Rónai Ödön gyűjteménye nem csak azért kiemelkedő jelentőségű, mert a világhírű festőművész édestestvére volt, hanem azért is mert olyan alkotásokat is felvonultat, mint Kernstok Károly monumentális Honfoglaló vitézeket ábrázoló üvegablak terve, vagy Czigány Dezső portréi.

Ebben az évben először itt lehet majd megkóstolni a Rippl-Rónai süteményt. A finomságot Pataki Ádám érdi cukrászmester készítette a kaposvári művész tiszteletére, s bízik benne, hogy a neves magyar torták között emlegetik majd.  

Az eddigi évekhez hasonlóan idén is lehetőséget kapnak az amatőr művészek, hogy a nagyközönség elé tárhassák alkotásaikat a VI. Országos Utcatárlaton.

A fesztivál programkínálatának egy igazán egyedi színfoltja a kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti Szakközépiskola által szervezett Street Art.
Helyi, kortárs alkotók munkái lesznek láthatóak a 9. Groteszk Triennálén.

A fesztivál nagyszínpadán fellép többek közt a Csík Zenekar, búcsúkoncertet ad a Heaven Street Seven , és zenél majd az Ivan & The Parazol is.

Idén is nyitva lesz a Rippl-Rónai Fesztivál tradicionális helyszíne, a HangKépUdvar. Itt máshol nem hallható zenekarok és lemezlovasok lépnek fel, valamint meghökkentő performanszok is várják a kulturális ínyencségeket kedvelőket.

Címkék: Csík, művész, Rippl, Kaposvár, koncert, fesztivál, kultúra